Undskyld-plakaterne kan frem til valget ses på gaderne i Aalborg, Odense, København og Aarhus. Foto: Greenpeace

Photo-shoppede partiledere giver klimaundskyldning

Mikael Kristensen
Følg mig

Fire centrale partiledere bag og i regeringen kan nu opleves i en noget ældre photoshoppet udgave på landets lygtepæle. Plakaterne er ophængt i de fire største danske byer af organisationen Greenpeace. Her mener man, at der blandt partilederne har været manglede vilje til massiv grøn omstilling.

Undskyld-plakaterne, der kan ses i Aalborg, Odense, Aarhus og København, er Greenpeaces kritik af de seneste fire års manglende vilje til “en gennemgribende grøn omstilling af det danske samfund” og samtidig en opfordring til, at alle kandidater til folketingsvalget “anerkender klimadagsordenen som afgørende”, lyder det i en pressemeddelelse fra Greenpeace.

“Vi ønsker at udstille, hvordan Danmark under Løkke har sat den grønne omstilling i stå. Siden regeringen trådte til i 2015, er CO2-udledningen overhovedet ikke faldet, og sidste år steg den endda. Med sit mål om et fossilfrit Danmark i 2050 vil regeringen for lidt og for sent”, siger Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk leder i Greenpeace.

“Den grønne omstilling er gået i stå”

Ifølge Greenpeace er fx landbruget fredet, selv om køer og svin alene står for næsten en femtedel af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme.

“En ny klimalov bliver forsøgt syltet med tidsudtræk, og flotte mål om elbiler bliver ikke fulgt op af virkemidler – tværtimod vil regeringen have flere motorveje, hvilket hverken løser trængslen eller gør transporten grønnere”, siger Jens Mattias Clausen.

“Valget er en fremragende anledning til at kræve et Danmark, hvor politikerne sørger for de allerbedste vilkår for, at vi alle kan leve grønt. Hvor de største forurenere ikke går fri, og vi som land går forrest for at afværge de mest katastrofale klimaforandringer”, siger han.

Den ideelle folketingskandidat er i Greenpeaces optik tilhænger af en ny dansk klimalov med skrappe delmål på vejen mod en maksimal global opvarmning på 1,5 grader. Den ideelle folketingskandidat bør ifølge Greenpeace også støtte op om det voksende folkelige ønske om bedre og billigere grøn transport samt en omstilling af landbrugets kødproduktion, der vil give plads til mere plantemad, natur og skov.

Du kan se plakaterne på hjemmesiden www.varmluft.org, hvor Greenpeace har formuleret fem klimaløfter om landbrug, transport, ulighed samt et CO2-neutralt Danmark i 2040. Løfterne er ifølge Greenpeace sendt til mere end 800 kandidater til folketingsvalget, og svarene vil ifølge organisationen blive offentliggjort inden længe.

Kilde: Greenpeace