Foto: Joel Jasmin/Unsplash

Bæredygtighed: Træ vinder frem i byggeriet

Træ har momentum i byggeriet. Det kunne man opleve på årets Build in Wood. Over 300 danske og internationale branchefolk var forleden mødt op for at blive klogere på brugen af træ i byggeriet.

For femten år siden var der kun få pilotprojekter med CLT på verdensplan. Nu er masseproduktionen ved at tage fart med flere fabrikker i Europa og Nordamerika. Interessen for at bygge med det bæredygtige CLT-byggemateriale er også vokset markant.

På Docken i København mødtes branchen i to dage for at udveksle viden og tage træbyggeriet til næste niveau.

“Build In Wood viser den bevægelse, der er sket inden for træbyggeri det sidste år. Vi har haft flere politikere, arkitekter, entreprenører og ingeniører forbi i år for at tale om træ, end vi havde sidste år. De forskellige led inden for byggeriet er ved at tage træ til sig. Vi er vidner til en stille revolution, siger sekretariatsleder for Træ.dk, Jakob Rygg Klaumann, der var moderator på konferencen i Docken.

Træbyggeriet har fordele i forhold til traditionelle byggematerialer som stål og beton. Hvor stål og beton udleder CO2 i fremstillingsprocessen, så lagrer træ CO2 igennem hele dets levetid. Dertil kommer, at man kan plante nye træer til at erstatte de træer der fældes.

“Træ er et stilfærdigt og ydmygt materiale, som er utroligt velegnet til at håndtere de udfordringer, vi står overfor. Vi kan ikke blive ved med at bygge, som vi altid har gjort. Det har for store omkostninger for klimaet og naturen”, fortæller Jakob Rygg Klaumann.

På Docken i København var over 300 internationale branchefolk samlet til Build In Wood

Træ i valget

Det er især CLT-teknologien, der har fået træ ind på byggescenen. CLT er et af eksemplerne på moderne træ byggeteknik, der vinder frem.

CLT-teknologien gør det muligt at bygge meget stærke konstruktioner med træ og minimere brugen af stål og beton. Derfor er træ også rykket ind i valgkampen, hvor fx Enhedslisten og Radikale Venstre lover mere træbyggeri.

For souschef på Teknologisk Institut Peder Fynholm, er der ingen tvivl om, at træbyggeriet har et potentiale:

“Træ er en ’game changer’. Det har potentialet til at ændre branchen. Men det kræver, at vi mødes på steder som Build in Wood og udveksler viden. Der er alt for mange, som hver især prøver at opfinde den dybe tallerken. Vi skal arbejde sammen og afmystificere brugen af træ”.

Peder Fynholm har været med til at stifte det internationale netværk Nordic Network for Tall Wood Buildings, der skal fremme viden om træbyggeri i højden. Han mener, at vejen frem til mere træbyggeri går gennem internationalt samarbejde og flere pilotprojekter.

“Danmark har ikke en stærk træindustri som for eksempel Sverige. Derfor er det vigtigt, at branchen arbejder sammen og udnytter hinandens ressourcer og kompetencer. Vi skal frem i bussen, bygge flere pilotprojekter og vise de gode eksempler for at skabe et nyt mindset i branchen. Vi behøver ikke revolutionere det hele på en dag, men hvis vi kan gøre træ til et naturligt valg for byggebranchen, når der skal bygges i højden, så er vi nået langt”, påpeger Peder Fynholm.

“De forskellige led inden for byggeriet er ved at tage træ til sig. Vi er vidner til en stille revolution”

Jakob Rygg Klaumann, Træ.dk

Fakta om CLT

Cross Laminated Timber, også kaldet CLT, er massive træelementer, som består af flere vinkelrette lag, som er limet sammen mellem bræddernes overflader. De vinkelrette lag giver træet en særlig styrke, der gør det velegnet til bærende konstruktioner og etageadskillelser.

Elementerne kan bruges til huse i flere etager. Indenfor kan CLT også bruges i stedet for pudsede vægge og indvendige overflader. Her har træet den fordel, at det kan regulere fugten og skabe et behageligere indeklima. Personer med astma oplever ofte, at deres allergi forsvinder i et træhus, ligesom træet reducerer behovet for opvarmning, da rummet føles op til to grader varmere end et rum med samme temperatur og malede overflader.