Foto: Enhedslisten

Nikolaj Villumsen: Lige nu får min kolonihave lov til at gro vildt

Fem grønne spørgsmål om kolonihaveliv, biodiversitet og frodige åndehuller til EP-spidskandidat Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten. Han kan søndag 26. maj blive valgt til Europaparlamentet, når danskerne går til stemmeurnerne.

Hvorfor har du en kolonihave?

“Kolonihaven er mit åndehul. Jeg bruger min kolonihave til at koble af. Jeg drikker kaffe i græsset med min kæreste, kigger på regnorme med min lille datter og nyder bare at være. Livet er mere simpelt og grønt i kolonihaven”.

Hvad er din favoritplante, blomst eller grøntsag?

“Helt sikkert solsikken. Det er sjovt at følge med i, når solsikken vokser med lynets hast og rækker sig mod lyset med sin lange stængel. Og så får den, den der gigantiske gule blomst, som nærmest smiler til en. Det er lige til at blive i godt humør af. Og så er kernerne er jo egentlig lækre at spise, og alle og enhver kan få dem til at spire”.

Kan man som almindelig kolonihaveejer være med til at styrke biodiversiteten?

“For tiden må jeg sige at kolonihaven mest af alt får lov at gro vildt. Men jeg kan også godt lide det lidt vildt – og så er det jo også bedre for biodiversiteten. Jeg tænker, at selv i en lille kolonihave kan man godt hjælpe biodiversitet på vej. Man kan have en grenbunke, hvor pindsvin kan gemme sig, man kan have mange forskellige slags blomster og planter til bier, insekter og mennesker – og så kan man naturligvis holde sig langt langt væk fra at bruge gift”.

Hvad vil du som EP-kandidat gøre for at sikre flere grønne åndehuller for danskerne, hvis du bliver valgt ind søndag 26. maj?

“I Enhedslisten har vi netop lavet en ambitiøs naturplan, der skal genoprette naturen i Danmark og skabe meget mere vild natur. Danmark er et af de lande i EU med mindst natur. En del af finansieringen skal komme fra EU’s landbrugsstøtte. På den lange bane vil vi gerne afskaffe landbrugsstøtten, men i en overgangsperiode vil vi arbejde for at den går til fælles goder som natur og miljø, samt et mere bæredygtigt og klimavenligt landbrug. På den måde kan vi bruge den til at sikre meget mere vild natur, bedre fødevareproduktion og masser af åndehuller.”

Hvad vil du anbefale til den nye kolonihaveejer – har du et par tips til hvordan man bedst nyder sin have?

“Læg dig på græsset og kig længe op i skyerne, mens du mærker duften og lydene fra dit lille nye åndehul. Og husk at have noget vildt og noget uorden i din kolonihave, så der er plads til andre levende væsner end dig”.