"Hvorfor er naturen og fuglene så fascinerende? Fordi naturen kan alt. Der er de mest magiske skabninger og fantastiske historier lige uden for vores hoveddør, hvis vi bare kigger efter", siger naturformidler Vicky Knudsen, som du lige nu kan opleve på TV2 i programmet "1 døgn, 2 hold, 3 dyr". Foto: Privat

Grønne formidlere du kan følge på Twitter

Mikael Kristensen
Følg mig

Hvem formår at formidle naturviden og klimaforskning fængende? Hvem har de gode historier, de skarpe holdninger og den valide viden? Vi giver otte bud på inspirerende natur- og klimaprofiler, du kan følge på Twitter.

1. Jesper Theilgaard, stifter af klimaformidling.dk

Foto: Klimaformidling.dk

Theilgaard er interessant at følge, hvis du fx interesserer dig for internationale klimaundersøgelser og FN-rapporter. Han har skarp viden, og han er en troværdig stemme i den danske klimadebat.

“Twitter er mit primære sociale medie. Her har jeg kontakt med forskere og meningsdannere på klimaområdet. Der udveksles links til interessante rapporter, og da teksten pr. definition er kortfattet, er der sjældent egentlige debatter. Men det er netop heller ikke formålet”, fortæller Jesper Theilgaard til KLIMANYT.  

Theilgaard har fokus på klimahistorier fortalt på en let forståelig måde.

“Når jeg selv lægger noget op på Twitter til mine følgere, er det i reglen når der er sket noget interessant på klimaområdet, eller når jeg engang i mellem vil påvirke den politiske debat. Med de forskellige hashtags bliver det muligt at målrette et opslag til specifikke parter”, fortæller Theilgaard.

Theilgaard deltager aktivt med oplæg ude blandt danskerne på fx Folkeuniversitetet og andre uddannelsessteder. Han gør en dyd ud af formidle sin viden, så alle kan være med. Læs eksempelvis denne spændende artikel fra Theilgaard om hvorfor temperaturen er så interessant.

“Twitter er mit primære sociale medie. Her har jeg kontakt med forskere og meningsdannere på klimaområdet”

Jesper Theilgaard om Twitter i klimaformilding

Han var fra 1990 til 2018 ansat hos DR som vejrvært, og er uddannet flyver-meteorolog. Theilgaard har tidligere på året fx deltaget i CPH:DOX 2019 med et oplæg om klima-kommunikation.

Følg Jesper på Twitter


2. Monika Skadborg, forperson, Ungeklimarådet

Monika Skadborg, forperson for Ungeklimarådet
Foto: Klima- og Energiministeriet

Monika Skadborg er 26 år og opvokset ved Vejle og bosat i Hillerød. Hun er forperson for Ungeklimarådet, som Energi-, Bygnings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) udpegede i marts 2019 før folketingsvalget blev skudt i gang.

“Hvis vi ikke som samfund sætter hurtigt ind med ambitiøse forebyggende tiltag, efterlader vi en alt for stor regning til klimatilpasning, kystsikring og modtagelse af klimaflygtninge til fremtidens Danmark”, sagde Monika Skadborg i forbindelse med udnævnelsen.

Skadborg har blandt andet talt for indførelse af afgifter på drivhusgas-udledninger med grøn check, så afgifterne ikke rammer social skævt. Hendes vision for Ungklimrådet er, at der skal skabes konstruktive ideer fra så bred en kreds af unge som muligt.

“På min Twitter profil har jeg updates fra fx COPs og beslægtede møder. Jeg har også nyt om Ungeklimarådets udspil og mine personlige holdninger til klima og uddannelse”, siger Monika Skadborg til KLIMANYT.

Hold øje med Skadborg, der er aktiv i debatten på både Twitter og Facebook. Skadborg er ud over at være aktiv i debatten ungedelegat til FN’s klimaforhandlinger igennem Danish Youth Delegates. Hun er uddannet B.Sc. i Miljøteknologi fra DTU.

Følg Monika på Twitter


3. Christian Poll, miljøordfører, Alternativet

Foto: Alternativet

Christian Poll fra Alternativet er uddannet på DTU som civilingeniør i 1991 og har en baggrund som miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening. Før Poll slog sine folder på Alternativets grønne gang på Christiansborg som miljøordfører og ordfører for grøn omstilling, har han også arbejdet som akademisk medarbejder i Miljøstyrelsen.

Poll er en aktiv stemme og debattør på den grønne dagsorden. Især temaer som mere vild natur, klimaafgifter på oksekød og økonomisk balance istedet for økonomisk vækst er i centrum for Poll’s politiske arbejde.

Poll er et stærkt sidekick til partiformand Uffe Elbæk. Detail-viden om alt fra klima-tech og biodiversitetskrise er Poll’s boldgade.

Poll er værd at følge, hvis du vil have viden om de grønne dagsordener fra en MF’er med miljøindsigt og med en baggrund i ingeniør-, politik- og NGO-verdenen.

Følg Christian på Twitter


4. Magnus Bredsdorff, nyhedsredaktør, Ingeniøren

Foto: Magnus Bredsdorff/Twitter

Hvis du gerne vil have den grønne nyhed om regeringens klima-ambitioner, og vide om ambitionerne nu også holder vand. Eller er du til spritny information om alt fra varmepumper, vindenergi og pesticider i drikkevandet, så skal du følge Magnus Bredsdorff, nyhedsredaktør på Ingeniøren.

Næsten hver gang du besøger Bredsdorffs profil, er der garanti for interessant nyt og indsigtsfulde klima- og miljøhistorier. Fra historier om forurening fra store krydstogtskib eller nyt om nedbrydningsstoffet DMS der findes i 400.000 københavneres vandhaner.

Følg Magnus på Twitter


5. Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver, Greenpeace

Foto: Kristian Sloth/Twitter

Kristian Sloth er aktiv på Twitter fra morgenstunden. En af de vigtige dagsordener som Sloth kommunikerer om, er blandt andet kødforbruget i Danmark og den øgede jordudnyttelse i landbruget, hvor der produceres flere og flere svin, der eksporteres ud af landet.

“Ammoniakpøle” og “kødfabrikker” er et par af de begreber som Sloth og Greenpeace bruger om produktion af animalske produkter på dansk jord. Over 60 procent af Danmarks jord er udlagt til landbrugsjord.

En af Sloths pointer, er at vi i Danmark, som mindre land med begrænsede naturressourcer, producerer slagtesvin som eksporteres til et kæmpe land som Kina via skibsfart. Kina som ifølge Greenpeace har kæmpe landområder, hvor svinene og jordudnyttelsen fx fint kunne finde sted.

Hvis du følger Sloth, får du altid nyeste viden om sprøjtegift, animalsk produktion og landbrug. Man bliver klogere, hver gang man er på Twitter-visit.

Følg Kristian på Twitter


6. Ida M. Søndergaard, miljøpolitisk rådgiver, Enhedslisten

Foto: Maria Prudholm

Hvis du er den politiske nørd der gerne vil have nyeste viden om slagenes gang på Christiansborg. Insight-viden om samråd, kvælstofudledning, fiskeri og kvoter. Så følg Ida.

Ofte er det Ida, der rapporterer på Twitter, når Enhedslisten eller en af oppositionens ordfører i skikkelse af Simon Kollerup (S) eller Trine Torp (SF), hiver Jacob Ellemann Jensen (V) og Eva Kjer Hansen (V) i samråd om landbrug, muslinger eller seneste pesticidfund ved danske drikkevandsboringer.

“Jeg bruger i høj grad Twitter til at holde mig orienteret om politiske udmeldinger på det grønne område ved at følge en bred repræsentation af politikere, meningsdannere og NGO’er”

Ida M. Søndergaard, politisk rådgiver, Enhedslisten

“Jeg bruger i høj grad Twitter til at holde mig orienteret om politiske udmeldinger på det grønne område ved at følge en bred repræsentation af politikere, meningsdannere og NGO’er”, siger Ida Søndergaard til KLIMANYT.

Twitter bruger hun også til, at holde sig fagligt opdateret omkring ny viden og til at sparke Enhedslistens dagsordener ind på det grønne område. Ofte er det hashtags som #dkgreen og #klima, der er i spil:

“Jeg bruger selvfølgelig også Twitter til, at spille Enhedslistens holdninger på det grønne område ind i den politiske debat – både når det handler om den grønne dagsorden generelt og i forhold til en aktuel udvikling i en politisk situation på Christiansborg, som fx når en minister grilles på et samråd, når der kører en ophedet debat i folketingssalen, eller når vi selv kommer med grønne politiske udspil”, siger hun.

Følg Ida på Twitter


7. Jakob Ellemann-Jensen, Miljø- og Fødevareminister (V)

Foto: Jakob Ellemann-Jensen/Twitter

Jakob Ellemann-Jensen (V) efterfulgte Esben Lunde Larsen (V) på den udsatte ministerpost og han klarer skærene på Twitter til UG-plus.

Ellemann-Jensen er en fremragende kommunikatør, og han formår at bruge humor og facts i sine tweets om de grønne indsatser. Han er ikke bleg for at drille politiske modstandere og anvender selvironi i rigelige doser, noget han også tidligere har brilleret med på Venstres landsmøde i 2017.

Ellemann-Jensen ser ud til at have et godt Twitter-forhold til forenings-Danmark, og han er skarp på grønt indhold, hvad enten han er på visit i Dyrehaven for at se på krible-krable biller i skovbunden sammen med lokale ildsjæle, eller han er til plastikindsamling i Botanisk Have sammen med Danmarks Naturfredningsforening.

I den aktuelle valgkamp har Ellemann med et smil i øjet sagt til TV2 News, at hvis der tidligere var en ministerpost han ikke ønskede – så var det netop miljøministerposten. Han har dog bevist, at han bestrider posten med indlevelse og engagement.

Følg Jakob på Twitter


8. Vicky Knudsen, naturformidler, biolog og tv-vært

Vicky Knudsen på udkig efter fugle i naturen. Foto: Vicky Knudsen/privat

“Når vi åbner sociale medier, så er der tit og ofte en mur af dårlige nyheder, eller ting man skal have dårlig samvittighed over. Derfor elsker jeg primært at bruge Twitter til at bringe positive historier eller billeder, så folk kan få et smil på læben”, siger naturformidler Vicky Knudsen til KLIMANYT.

Tag selv et kig på fuglemandssnak.dk eller Vickys Twitter-profil, og du er hooked på Knudsens fuglekiggeri og humoristiske måde at formidle naturen på. Fra fugle i Porugal, ravklumper ved stranden, mursejlere på Vesterbro eller en sjælden hvidbrystet jordbi.

“Hvorfor er naturen og fuglene så fascinerende? Fordi naturen kan alt. Der er de mest magiske skabninger og fantastiske historier lige uden for vores hoveddør, hvis vi bare kigger efter. Og så er naturen os fysisk overlegen, fordi evolutionen aldrig sætter bremsen i, så naturen kan så imponerende ting, at vi rent faktisk har svært ved at begribe det, fordi vi aldrig kommer til at kunne det samme”, siger Vicky Knudsen.

Følg Vicky på Twitter

“Hvorfor er naturen og fuglene så fascinerende? Fordi naturen kan alt. Der er de mest magiske skabninger og fantastiske historier lige uden for vores hoveddør, hvis vi bare kigger efter”

Vicky Knudsen, naturformidler

Har du har tips til spændende miljø-, natur- og klimaprofiler, vi bør følge på KLIMANYT-redaktionen, så send en mail til redaktion@klimanyt.dk eller skriv en kommentar nedenfor.