Foreningen Forbrugerejet Radius foreslår, at borgerne kan effektivisere og få indflydelse på den grønne omstilling, hvis de er med til at købe Radius og gøre det forbrugerejet, ligesom resten af Danmarks el-net, er det i dag. Foto: Casey Horner, Unsplash

Kan borgerne sikre grøn omstilling?

Af Daria Rivin

Energiselskabet Ørsted har meldt ud at de vil sælge el-distributionsselskabet Radius Elnet inden udgangen af 2019. Salget af Radius kan få alvorlige konsekvenser for Danmarks grønne omstilling og kan påvirke en million kunders elpriser i Københavns-området samt i Nord- og Midtsjælland.

Foreningen Forbrugerejet Radius foreslår, at borgerne kan effektivisere og få indflydelse på den grønne omstilling, hvis de er med til at købe Radius og gøre det forbrugerejet, ligesom resten af Danmarks el-net, er det i dag.

Gentagelse af DONG-skandale, nej tak

Der lød et ramaskrig i Danmark i 2013, da det daværende Finansministerium solgte 19 procent af Dong Energys aktier såvel som veto-rettighederne i Dongs bestyrelse til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Af frygt for at historien gentager sig har Peter Laudrup, patentrådgiver i patentbureaet Høiberg, sammen med en lille gruppe engagerede borgere dannet foreningen Forbrugerejet Radius i kølvandet på Ørsteds annoncering om salget af Radius Elnet.

Foreningen med Lautrup i spidsen har til formål at skabe bevidsthed om problematikkerne ved salg og privatisering af Radius Elnet, og, som navnet hentyder, købe Radius Elnet og gøre det forbrugerejet, ligesom resten af Danmarks elnet er udenfor Københavnsområdet og Nord- og Midtsjælland.

”Det lyder simpelt. Men problemet ligger i, at ganske borgere i Danmark ikke har de 12 milliarder kroner liggende i skuffen klar til at kaste over et el-net som ingen egentlig engagerer sig i”, forklarer Peter Laudrup.

Ingen kendskab til energifattigdom i Danmark

Laudrup forklarer, at det hurtigt er blevet klart for foreningens medlemmer, at borgerinddragelse i el-ledninger er vanskeligt. Det et område, som mange forbrugere ikke stiller spørgsmålstegn ved, for elnettets infrastruktur befinder sig under jorden, under vores fødder, hvor vi ikke ser det – og så føles det for mange ikke som et vigtigt eller presserende problem.

Vi bruger det dagligt, både når vi er vågne, og når vi sover, hjemme hos os selv, og når vi er ude. Men de fleste danskere tænker ikke over, om der kommer vand ud af hanen, når de træder ind i brusekabinen eller om der kommer lys ud af pæren, når der trykkes på kontakten.

”Det er fordi vi ikke kender til såkaldt energifattigdom i Danmark. Det er forventeligt at infrastrukturen virker, og at elnettet er til at regne med. Som det ser ud nu, så ser det hele godt ud. Men problemet ligger i salget af Radius Elnet. Hvis Radius Elnet bliver privatiseret kan vores el-priser i værste fald stige endnu mere, men det vil også få indflydelse på hastigheden af den grønne omstilling”, forklarer Peter Laudrup.

Forbrugerejet el baner vej for hurtigere grøn omstilling

”Et selskab ejet af forbrugere er typisk billigere og mere effektivt end både kommunale og private selskaber. Der er altså penge at hente og energi at spare”, siger Peter Laudrup, og forklarer yderligere:

”I andre lande, hvor der er fuldt kommercielt ejerskab af basale ydelser, bliver der lukket for strømmen, hvis man som forbruger ikke betaler til tiden. Den energifattigdom har naturligvis en social slagside, men det betyder også, at disse mennesker hutler sig igennem med fx petroleumsovn og lamper, som forurener væsentlig mere – og det vil vi jo helst undgå, og derfor er det vigtigt at Radius Elnet bliver forbrugerejet og ikke privatiseret”, siger han.

Klimatosse eller klimakritiker?

El-nettet er vigtigt, og særligt efter det netop afholdte folketingsvalg , hvor der har været meget fokus på den grønne omstilling og klima-lovgivning. Hvis vi reelt omstiller fra sort til grøn energi, kommer det til at have indflydelse på vores el-net.

”Grøn omstilling er et buzz-word der ofte betyder: brug mindre energi, og brug grøn og vedvarende energi. Men, hvis borgerne i Danmark som led i den grønne omstilling skifter benzinbilerne ud med elbiler, bliver vores kritiske infrastruktur sat på prøve. Hvis alle sætter en elbil til opladning og opvarmer huset eller lejligheden med varmepumpe, så springer sikringerne. Kablerne i vejene er ikke store nok, og det er derfor at salget af Radius kommer til at få stor betydning for udfaldet af den grønne omstilling og udvidelsen af el-nettet”, siger Peter Laudrup.

Empiriske undersøgelser fra professor Ulrik Jørgensen ved Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet, viser, at forbrugerejede selskaber er mere omstillingsparate. Men lige så vigtigt er det, at et brugerejet selskab vil have lettere ved at samarbejde på tværs via utraditionelle metoder og dermed effektivisere den grønne omstilling – også når det kommer til borgernes el-net.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk