Foto: Aj Alao, Unsplash

Fra i dag kan du pante juice- og saftflasker

Fra i dag mandag 1. juli tager flaskeautomater landet over også imod beholdere, hvor der har været juice, saft, most eller smoothie i.

Indtil den 1. juli 2019 har det kun været muligt at pante flasker og dåser, som har indeholdt sodavand, cider, øl og lignende. Det bliver der dog lavet om på. Fra i dag mandag den 1. juli kan forbrugere nemlig også pante emballage, hvor der har været juice, saft, most eller smoothie i.

Nu træder ændringerne i kraft

Ændringerne i pantsystemet blev offentliggjort af den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen (V) i juni 2018. Nu er tiden kommet til, at ændringerne træder i kraft.

Vicedirektør og direktør for cirkulær økonomi i Dansk Retursystem, Heidi Schütt Larsen hilser de nye emballager velkommen i retursystemet.

”Der er en global interesse for, hvordan vi kan reducere vores klimaaftryk. Pantsystemet er en afprøvet og velfungerende metode til at genanvende materialer som glas, aluminium og plastik, og udvidelsen af pantsystemet vil både spare klimaet for både CO2 og reducere udvinding af nye jomfruelige råstoffer” fortæller hun.

Ifølge Dansk Retursystem betyder ændringerne, at 52 millioner emballager nu vil blive en del af det lukkede kredsløb, som pantsystemet er. Det svarer til, at der vil blive indleveret en million beholdere om ugen. I sidste ende giver det en årlig besparelse på omkring 5.700 tons CO2.

Heidi Schütt Larsen forklarer at pantmærkning er et effektivt redskab, når målet er at genanvende så meget som muligt. Det skyldes at danskerne er gode til at benytte sig af pantordningen.

”I Danmark har vi ret godt styr på den plastik, der bliver brugt til drikkeemballager med pant. Det betyder at når der er pant på, ender flasker og dåser som udgangspunkt ikke i naturen” siger hun.

I dag kommer 93 procent af alle plastikflasker med pant på retur, og bliver dermed genanvendt.

Butikkerne får tid

Det emballage der allerede står på hylderne i de danske dagligvarebutikker, som indeholder juice, saft, most eller smoothie skal dog ikke skiftes ud med det samme.

Produkter uden pantmærkning på må nemlig sælges frem til holdbarheden på produktet udløber, så længe dagligvarebutikken har indkøbt det før den 1. november 2019.

Fra 1. november skal der nemlig være pantmærkning på varerne, når de produceres. Det bliver heller ikke tilladt at sælge importerede juice-, saft-, most eller smoothieprodukter uden pantmærkning på efter 1. november.

Kommunikationsdirektør i Dansk Retursystem Hanne Luke glæder sig til at se de første, nye emballager i pantsystemet. Hun forklarer også at ændringen vil ske løbende, og at Dansk Retursystem derfor ikke forventer et boom af ny emballage fra første dag.

”Butikkerne skal selvfølgelig have mulighed for at sælge ud af deres nuværende varer, i stedet for at smide produkterne ud. Ændringerne er jo blevet lavet for at spare på jordens ressourcer, og for klimaet og miljøets skyld” forklarer hun.

Forbrugerne mærker det ikke

Den almindelige forbruger vil ikke kunne mærke den store forskel. De skal blot holde øje med pantmærkningen, og være opmærksomme når skraldet skal sorteres. Juice-, saft-, most og smoothiebeholdere skal nemlig i pantbunken, i stedet for i plast-, glas- eller metalbunken.

Beløbet som gives i pant, vil fremgå af pantmærkningen på emballagen.

Fakta

Dåser og flasker med pantmærke er engangsemballage, der bliver genanvendt og smeltet om til nye dåser og flasker. Engangsemballage giver:

· Pant A = 1 krone (glasflasker og metaldåser under 1 liter)
· Pant B = 1,50 krone (plastflasker under 1 liter)
· Pant C = 3 kroner (alle flasker og dåser med 1-20 liter)

Flasker uden pantmærke er genpåfyldelig emballage, som gøres rene og fyldes igen. Det er fx den grønne ølflaske. Genpåfyldelig emballage giver pengene retur, hvis du betalte pant, da du købte den:

· Glasflasker til og med ½ liter = 1 krone
· Glasflasker over ½ liter = 3 kroner
· Plastflasker under 1 liter = 1,50 kroner
· Plastflasker fra og over 1 liter = 3 kroner

Læs mere: Dansk Retursystem

Kampagne for plastik

I forbindelse med ændringerne i pantsystemet, påbegynder Dansk Retursystem også en kampagne, som skal sætte fokus på plastik.

Med kampagnen vil Dansk Retursystem oplyse danskerne om plastikkens historie, og om at plastik kan være et fornuftigt materiale, hvis det genanvendes til nye emballager i stedet for at belaste naturen.

I kampagnen informerer Dansk Retursystem blandt andet om, at man sparer 81 procent CO2 ved at genanvende emballage, i stedet for at producere nyt.

Derudover fortæller de også, at man gennem pantning har sparet en million tons CO2 de sidste 20 år. Det er hvad der svarer til tre millioner flyveture til Mallorca.

Pant på flasker har været en del af det danske marked siden år 1942. I år 2002 blev der indført pant på dåser, samtidig med at Dansk Retursystem fik eneret på at drive det danske pantsystem, og sikre genanvendelse af plastikflasker i Danmark.

Læs mere på DR.dk:
Nu kommer der pant på juice, saft og smoothies