"Min drøm er, at en indonesisk arkitekt kan få viden om træbyggeri fra en dansk arkitekt, som også er i dialog med en ingeniør fra Brasilien. Tænk hvor meget klogere vi ville blive med en global udveksling af viden. Problemstillingerne er jo de samme overalt i verden", siger den verdenskendte træarkitekt Michael Green. Foto: PR.

Verdenskendt træpioner vil revolutionere byggeriet med Silicon Valley-metoder

Mikael Kristensen
Følg mig

Vi skal tage syvmilestøvlerne på, hvis vi afværge klimakrisen, lyder det fra den verdenskendte træarkitekt Michael Green, der besøger Building Green til oktober. Han har allieret sig med et Silicon Valley firma for at få træbyggeriet op i omdrejninger.

Michael Green har en plan om at revolutionere vores byer. I stedet for at bygge med stål og beton, skal vi bruge træ – også når der bygges i højden. Træ har den gode egenskab, at det lagrer CO2 fremfor at bruge det. Det gør træ til et nyttigt byggemateriale fremadrettet.

“Vi træffer alt for mange beslutninger ud fra følelser og traditioner. Det er på tide, at vi baserer vores beslutninger på videnskab. Der er sket store udviklinger indenfor træbyggeri, ingeniørkunst og sikkerhed, der gør det muligt at bygge højhuse ud af træ. Vi må og skal have træet ind i byerne, hvis vi skal afværge klimakrisen”, siger Michael Green.

TED Talk tog træ til nye højder

Michael Green katapulterede træbyggeriet ind på verdensscenen i 2013, da han gav en Ted Talk om emnet. Siden er træbyggeri blevet en global tendens, der får bygherrer i London, Hong Kong og Aarhus til at sætte træ på ønskelisten, når der skal bygges i højden. Michael Green selv har heller ikke ligget på den lade side. Sidste år opkøbte Silicon Valley virksomheden Katerra hans tegnestue, og gjorde det muligt for ham at udvikle industrielle processer til træbyggeriet. Hans vision er at skabe en global træbevægelse i byggeriet.

“Byggebranchen kan lære rigtig meget af softwareindustrien. Her diskuterer man problemstillinger på tværs af landegrænser og udvikler løsninger i fællesskab. Byggebranchen er ofte lokalt forankret og præget af få tilfældige samarbejder. Mange arkitekter arbejder i små tegnestuer, hvor det handler om at tjene til dagen og vejen. Det betyder, at der sker meget lidt innovation”, fortæller den canadiske arkitekt.

Viden om træ på tværs af landegrænser

For at hjælpe innovationen på vej og fremme træbyggeriet har Michael Green taget initiativ til at skabe en online platform for træbyggeri. Platformen har navnet Design Build Research og vil fuldt udbygget indeholde 500 online kurser på 35 sprog om træ. Platformen vil fungere som en open source for ingeniører, arkitekter, entreprenører, skovfogeder og andre faggrupper, som er interesserede i træbyggeri. Udover artikler om bestemte emner er det muligt at række ud og diskutere udfordringer på tværs af landegrænser.

“Min drøm er, at en indonesisk arkitekt kan få viden om træbyggeri fra en dansk arkitekt, som også er i dialog med en ingeniør fra Brasilien. Tænk hvor meget klogere vi ville blive med en global udveksling af viden. Problemstillingerne er jo de samme overalt i verden”.

“Byggebranchen kan lære rigtig meget af softwareindustrien. Her diskuterer man problemstillinger på tværs af landegrænser og udvikler løsninger i fællesskab”

Michael Green, arkitekt

Værdikriger

For Michael Green er der ingen tvivl om, at han er en værdikriger ligeså vel som en arkitekt. Der er behov for arkitekter, som tør tage et globalt lederskab og arbejde for at fremme et mere klimavenligt byggeri, mener han:

“Vi skal vinde den offentlige opinion. Hvis folk efterspørger mere træbyggeri, så bliver der bygget mere. Så simpelt er det. Vi skal tænke udover vores egne små nationale behov og skabe en global bevægelse for træbyggeri”, slutter Michael Green.

Michael Green holder oplæg på Building Green i Forum den 31. oktober klokken 15.10 på hovedscenen. Der er gratis adgang til Building Green.

Læs mere om Building Green