Foto: Mourad Saadi

Sådan reducerer du CO2-aftrykket i juletiden

Julen er rykket ind i de danske byer, butikker, tilbudsaviser og i hjemmene. Fra gader, træer og huse skinner julelys op i vintermørket. Det er tiden for hygge, og det er tid til forbrug. Med julen kommer nemlig et hav af gaver, julefrokoster og menuer, der helst skal holde sig til traditionerne.

Større forbrug betyder også et større CO2-aftryk, og det kan være svært at balancere hensynet til klima med traditioner og julegaveønsker. Derfor får du her et par tips til, hvordan du kan reducere dit CO2-forbrug uden at gå på kompromis med julens varme og glæde.

Julemenuen

Mad spiller en stor rolle igennem hele julen, til julefrokoster, juleaften og til nytår. Skal det være klimavenligt, er den vegetariske eller veganske vej en god vej at gå – og det kan da også blive aldeles ”julet”.

Råvarer som nødder, kål, æbler og meget mere hører allerede julen til, og passer fantastisk i nødde- og svampepostejer, vegetariske ”farsbrød” og i julesalater. Internettet bugner af opskrifter, der kan hjælpe dig til at sammensætte en menu, der er både julet, mættende og klimavenlig.

Er opgaven med at tilberede en vegetarisk menu til flere mennesker for stor, tilbyder flere steder vegetariske julemenuer ud af huset.

Er du ikke helt klar til at opgive den traditionelle julemenu med kød, sovs og kartofler, er det ok.

I stedet kan du skære ned på mængden af svin, and og okse, ved at supplere med forskellige lækre julesalater.

Grønkål er for eksempel i sæson fra efteråret og hele vinteren, og er traditionelt brugt i forskellige juleretter, blandt andet grønlangkål. Den smager dog også fantastisk frisk eller svitset på panden, og kan således bruges i salater og i andre retter.

Flere andre vintergrøntsager og kål hører ligeledes julen til, og kan bruges på mange måder, der kan hjælpe dig med at begrænse CO2-aftrykket.

Ved at købe lokalt og i sæson kan du yderligere begrænse dit CO2-aftryk, fordi der går færre ressourcer til transport og lagring. Grøntsager og frugt, der er i sæson i efteråret og vinteren, giver således lidt ekstra til julebordet, og kan hjælpe med at holde klimaaftrykket nede.

Traditionelt har kødet en hovedrolle både til juleaften, til julefrokost og til nytår. Ifølge den danske tænketank Concito er Danmark blandt de mest kødspisende nationer i verden. Kød er som bekendt en stor klimasynder, og det er derfor essentielt at nedsætte forbruget, hvis du vil hjælpe klimaet.

“Ved at købe lokalt og i sæson kan du yderligere begrænse dit CO2-aftryk, fordi der går færre ressourcer til transport og lagring. Grøntsager og frugt, der er i sæson i efteråret og vinteren, giver således lidt ekstra til julebordet, og kan hjælpe med at holde klimaaftrykket nede”.

Julegaver

Du behøver ikke at droppe julegaverne for at være klimavenlig. Med lidt sund fornuft og kreativitet kan du nemt gøre gaverne gode for modtageren og for klimaet. Nøgleordene er kvalitet og genbrug.

Foto: Lore Schodt

Når der skal bløde gaver under træet, er det en god idé at købe tøj i høj kvalitet, der kan holde i mange år, og som er værd at reparere. Investerer du i lidt dyrere tøj, der til gengæld ikke skal skiftes ud efter en enkelt sæson, kan du nemlig holde forbruget af tøj nede. Selv hvis garderoben skal fornys, kan du altid sælge tøjet, hvis det er af høj kvalitet.

Genbrug er ligeledes en god måde at nedsætte forbruget – også når du skal købe eller modtage gaver.

Mange varer, både tøj og andet, kan findes let brugt eller endda helt nyt på nettet, så prøv at søge efter gaven her, før du går til butikkerne.

Især bøger kan findes i god stand i landets mange antikvariater. På siden antikvariat.net kan du købe fra antikvariater i hele landet, og du kan derfor finde adskillige bøger her.

Med genbrug er det dog vigtigt at huske, at det ikke kan byttes – vær derfor præcis i dine ønsker, og skriv på ønskelisten, at genbrug er velkomment.

Til den kreative sjæl kan du også overveje et sysæt sammen med bøger om at sy og reparere tøj – det er både bæredygtigt og giver værdi i hverdagen.

Fast fashion har konsekvenser

Men hvorfor ikke bare købe nyt i butikkerne? Det er let tilgængeligt, billigt og moderigtigt. At det er billigt for dig, betyder imidlertid ofte, at det er produceret uden hensyn til klima og miljø – og at der produceres mere, end kloden kan holde til.

”Fast fashion”, altså trendy, billigt, masseproduceret tøj, har nemlig store konsekvenser for klimaet. Ifølge Energiforum Danmark står tøjindustrien for 10 procent af den samlede CO2-udledning i verden. Det største problem er den enorme mængde af tøj der produceres.

Danskerne køber i gennemsnit 16 kg tøj om året, og mange mennesker ender med at have en masse tøj, der aldrig bliver brugt eller bruges få gange. Fordi tøj produceres billigt og fordi trends skifter så hurtigt, skifter vi hurtigere tøj ud, og det enkelte stykke tøj har således en kortere levetid.

Ofte er kvaliteten af tøjet også derefter: det er ikke lavet til at holde længe, og ser hurtigt forvasket ud, går ud af facon eller i stykker. Selv når tøjet produceres efter mere bæredygtige principper, kræves der stadig mere energi og ressourcer, end kloden kan holde til.

Vi har simpelthen ikke teknologien til at gøre genanvendelse af materialer effektivt nok til, at det er bæredygtigt med det (over)forbrug af tøj, vi har nu. Vil vi skåne miljø og klima, skal vi altså sænke forbruget – derfor er kvalitet og genbrug så vigtigt.

Læs mere om bæredygtigt tøjforbrug

Julepynt

Julepynt kan fint holdes CO2-venligt. Ligesom med gaverne, drejer det sig om at købe kvalitet, og at genbruge år efter år.

Du kan også med fordel bruge naturen omkring dig. Naturstyrelsen har gennem flere år tilbudt arrangementet ”Bæredygtigt pyntegrønt på Harrild Hede”, der giver mulighed for både at hente julepynt selv, og at lære om biodiversiteten og naturen på heden.

Hold eventuelt øje med, om der er lignende arrangementer i dit lokalområde, eller tag selv på eventyr i naturen – her kan du finde mos, kogler og pyntegrønt, uden at det kræver transport til butikkerne og plastic til indpakning.

Når det kommer til lyskæder, så gå efter LED, der bruger betydeligt mindre energi end glødepærer.