"Vi skal vise verden vejen til et fuldt bæredygtigt samfund. At sætte høje klimamål er den lette del, den svære del er at prioritere og accelerere den grønne omstilling og skaffe den nødvendige finansiering", skriver Jonas Holm, partistifter, Grøn Kurs.

Jonas Holm: Danmark skal inspirere verden med handling

Jonas Holm
Latest posts by Jonas Holm (see all)

  DEBAT: Den første uge af december begyndte med en aftale om finansloven, der var mere rød end den var grøn, og meget uambitiøs i forhold til at fremme den grønne omstilling.

  Der var masser af små skridt i den rigtige retning som fx en fastfrysning af afgiften på elbiler, penge til opkøb af landbrugsjord, udlægning af urørt skov, en skovfond, styrkelse af klimarådet og en forundersøgelse af energiøer.

  Alt sammen fornuftige grønne tiltag, som dog ikke gør den store forskel. Eksempelvis er der afsat blot 200 millioner kroner om året til opkøb af landbrugsjord og kun 20 millioner kroner til udlægning af urørt skov. Man får ikke meget jord og skov for 220 millioner kroner.

  Hvis man skal løbe et maraton på tre timer, nytter det ikke noget, at man starter med at gå, for så skal man spurte de sidste mange kilometer. Vi træner ikke. Uret tikker. Og for hver måned, der går uden den fornødne handling, sakker vi bagud, og kommer til at skulle reducere endnu mere de efterfølgende år.

  Vi burde have afsat minimum det femdobbelte. 1 milliard kroner om året til opkøb af jord, og vi burde have indført en afgift på flytrafik. Dels for at finansiere de grønne tiltag, dels for at regulere adfærden.

  Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, er det ikke tilstrækkeligt at fokusere på grøn vækst alene. Vi er også nødt til at begrænse den sorte vækst. Derfor skal vi gradvist indføre klimaafgifter på flyrejser, oksekød og cement og på sigt også tøj. Forureneren skal betale.

  Til gengæld skal vi sænke skatter og afgifter på andre ting som f.eks. arbejde og deleøkonomi. Vi skal sikre, at det kan betale sig at være grøn.

  “Hvis man skal løbe et maraton på tre timer, nytter det ikke noget, at man starter med at gå, for så skal man spurte de sidste mange kilometer. Vi træner ikke. Uret tikker. Og for hver måned, der går uden den fornødne handling, sakker vi bagud, og kommer til at skulle reducere endnu mere de efterfølgende år”.

  Jonas Holm, formand for partiet Grøn Kurs, Danmarks Grønne Liberale Parti

  Opløftende aftale

  Sidste uge sluttede til gengæld af med en bred aftale om en ny klimalov, som alle partier undtagen Liberal Alliance og Nye Borgerlige står bag. En aftale, der fastsætter bindende klimamål og styrker klimarådet, der fremover skal være mere uafhængigt og spille en stærkere rolle. Både indholdet og den brede opbakning bag aftalen er særdeles opløftende. Det sender et stærkt signal til danskerne, til virksomhederne, til investorerne og til omverdenen.

  En ny bred aftale om en ny klimalov blev vedtaget i starten af december. Tidligere på året mødtes klimaminister Dan Jørgensen (S) med de politiske ordførere ved Amager Strandpark. Arkivfoto: Mikael Kristensen

  Det har tidligere været diskuteret, hvorvidt Danmark skal gå forrest, noget som de borgerlige partier har afvist. Derfor blev jeg også glad for at læse det første guidende princip i aftalen:

  ”Klimaudfordringerne er en global problemstilling. Derfor skal Danmark være et foregangsland i den internationale klimaindsats, så vi kan inspirere og påvirke resten af verden. Danmark har derudover både et historisk og moralsk ansvar for at gå forrest.”

  Det er nemlig at ramme hovedet på sømmet. Danmark udgør kun 0,2 procent af verdens CO2-udledning, og flere argumenterer derfor for, at det ikke gør hverken til eller fra, hvad Danmark gør.

  Men her glemmer folk, hvor meget man kan rykke ved at inspirere andre, sådan som Danmark eksempelvis har gjort det med vindmøllerne. Man kan sagtens diskutere, hvilken forskel det isoleret har gjort for klimaet at Danmark har opstillet 6.000 vindmøller. Til gengæld er der ikke nogen tvivl om, at de 400.000 vindmøller, der står rundt om i verden, gør en kæmpe forskel. Ovenikøbet vindmøller, som Danmark har bygget en stor del af og tjent mange penge på.

  “Man kan sagtens diskutere, hvilken forskel det isoleret har gjort for klimaet at Danmark har opstillet 6.000 vindmøller. Til gengæld er der ikke nogen tvivl om, at de 400.000 vindmøller, der står rundt om i verden, gør en kæmpe forskel”.

  Jonas Holm, formand for partiet Grøn Kurs, Danmarks Grønne Liberale Parti

  Danmark skal vise resten af verden, hvordan man kan gennemføre den grønne omstilling på en effektiv, økonomisk ansvarlig og social retfærdig måde. Det handler om at bruge klimaafgifter på en intelligent måde og derefter i vidt omfang lade markedskræfterne drive den grønne omstilling.

  Det drejer sig om at investere massivt i grøn teknologi, og så handler det om at tilbageføre nogen af pengene til borgerne, fx via et højere bundfradrag eller en klimabonus til alle danskere, således at det ikke bliver dyrere at være dansker, hvis man lever grønt.

  Danmark skal vise verden vejen til et fuldt bæredygtigt samfund. At sætte høje klimamål er den lette del, den svære del er at prioritere og accelerere den grønne omstilling og skaffe den nødvendige finansiering. Vi skal op i fart.

  Om debattøren:

  Jonas Holm (f. 1973) er cand.polit. og formand for partiet Grøn Kurs, Danmarks Grønne Liberale Parti.

  Ny partistifter: Der er behov for en økonomisk ansvarlig grøn kurs for Danmark

  Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk