Foto: August Vigen Smolarz

Kira Marie Peter-Hansen: Pinligt at holde fast i pelsavl

Af Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af Europa-Parlamentet, SF

DEBAT: For en måneds tid siden holdt Kopenhagen Fur en stor udstilling her i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Med glitrende plancher og grafer fortalte de, hvor bæredygtigt deres pelsavl er. Man kunne endda tage et par virtual reality-briller på og komme helt ind i en minkstald.

Jeg mener, at vi skal have et komplet EU-forbud mod alle former for pelsavl. Det sagde jeg selvfølgelig til folkene fra Kopenhagen Fur, og jeg fik virkelig brug for min diplomatiske side, for mit smil var nok noget kunstigt og anstrengt.

En af verdens største producenter

Jeg kan ikke komme på én eneste god grund til, hvorfor vi i Danmark fortsat tillader pelsavl. Hvis man er Kopenhagen Fur, der er verdens største pelsaktionshus, er der selvfølgelig 5,8 milliarder gode grunde. Så meget omsatte Kopenhagen Fur nemlig for i 2017/18, og det er altså prisen for de 17 millioner mink, der hvert år mister livet i Danmark for at blive flået for deres skind efter at have levet deres liv stuvet sammen i bittesmå bure.

“Jeg mener, at vi skal have et komplet EU-forbud mod alle former for pelsavl. Det sagde jeg selvfølgelig til folkene fra Kopenhagen Fur, og jeg fik virkelig brug for min diplomatiske side, for mit smil var nok noget kunstigt og anstrengt”

Kira Marie Peter-Hansen, MEP, SF

Det gør Danmark til én af verdens største producenter af minkskind, og det er altså ikke noget, vi skal være stolte af. I Norge besluttede man forrige år at forbyde pelsavl med udfasning frem til 2025 og følger dermed i fodsporerne på Storbritannien, Østrig, Belgien, Holland, Luxembourg, Slovenien, Tjekkiet og Kroatien, der alle, i følge Dyrenes Beskyttelse, har forbudt eller er ved at udfase pelsproduktion. Det er lande, vi normalt sammenligner os med, og det burde være ligetil at følge trop, mens vi venter på et EU-forbud.

Muligheden for at gå forrest med det gode eksempel er for længst forduftet. Nu står vi i stedet et sted, hvor det ene land efter det andet omkring os indfører forbud, mens vi holder forkrampet fast i vores pelsavl – det er pinligt.

Invasiv art

Minken er ikke hjemmehørende i den danske natur, hvor den betragtes som en invasiv art. De fleste mink i den danske natur er undsluppet fra minkfarme, men der er tegn på, at de er begyndt at yngle i naturen. De har et territorie på 2-3 kvadratkilometer. Her lader de sig ikke bremse af hverken træer eller vand i deres jagt på føde.

På alle måder er det altså ikke et dyr, der trives i de små bure af trådnet, som findes på de danske minkfarme, som minkene presses sammen i. I 2009 blev ræveavl forbudt i Danmark. Det var rigtig godt. Men jeg har svært at gennemskue, hvorfor der skal være forskel på ræve og mink i den her sammenhæng. 

Ikke cool

Flere af de store, internationale modehuse har de seneste år droppet pels i deres kollektioner. Det kan forhåbentlig sende et signal til industrien om, at pels altså på ingen måde er cool.

Det kan godt være, at minkavl er en milliardindustri i Danmark. Men tiden er simpelthen løbet fra industrien, og jeg mener, det er på tide med et forbud. Jeg ser helst, at vi får et forbud på EU-plan. Og indtil det forhåbentligt kommer, så må Danmark følge i Norges fodspor og se at komme i gang med at få lukket minkfarmene. Jo før, jo bedre.

Det var det, jeg prøvede at forklare folkene fra Kopenhagen Fur. Men vi kommer fra alt for forskellige virkeligheder.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk