Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen på Ungdommens Folkemøde 2018. Foto: Ungdommens Folkemøde

UFM19: Her kan unge drømme, blande sig og lade sig inspirere

Ved Ungdommens Folkemøde 2019 kan man fra i dag møde virksomheder, ungdomspartier, NGO’er, græsrødder og foreninger – samt et rekordantal unge, der ventes at deltage. Desuden har festivalen i år ekstra klimafokus.

Ungdommens Folkemøde, som er arrangeret af non-profit organisationen Ungdomsbureauet, skriver i en pressemeddelelse, at folkemødet den 5.–6. september forventes at være bedre nationalt repræsenteret end nogensinde før. Ifølge festivalen selv, vil der være 500 aktiviteter at deltage i.

”Ungdommens Folkemøde har haft vokseværk, og i år er vi lykkedes med at tiltrække unge fra næsten alle dele af landet, så festivalen nu er mere landsdækkende end nogensinde før. Derfor glæder vi os til at møde deltagerne med et spækket program og et overflødighedshorn af spændende oplevelser, som kan udvide deres horisont og skabe et samfundslaboratorium, hvor unge kan komme til orde og tale om emner, som er vigtige for dem,” siger Olav Hesseldahl, engagementsdirektør i Ungdomsbureauet.

En festival med plads til drømme

Festivallen fortæller i deres pressemateriale, at der er lagt op til en festival med plads til tanker, ideer og drømme til folkemødets koncerter, foredrag og workshops, som bliver repræsenteret af over 100 virksomheder, organisationer og partier. Programmet byder blandt andet på talks fra Kira Marie Peter-Hansen (SF), Pernille Skipper(Ø) og Søren Pape Poulsen (K) samt koncerter med blandt andre Barbara Moleko og ikke mindst dialogkaffe med Özlem Cekic.

De kalder det desuden selv for et demokratisk frirum for unge, som angiveligt ellers oplever, at de ikke kan komme til orde i den offentlige debat. Ifølge Olav Hesseldahl er Ungdommens Folkemøde dermed et frirum, hvor de kan blive hørt.

”I den offentlige debat er der mange velmenende stemmer, som taler om, at de unge skal engagere sig, men der bliver som regel talt hen over hovedet på dem. De unge bliver ikke inddraget i debatten, og de får ikke plads til at danne deres egne mærkesager, hvor de ønsker at engagere sig og skabe forandring. Derfor handler Ungdommens Folkemøde om at give unge plads til at tale sammen, høre hinandens ideer og finde ud af, hvordan de mener, at vores samfund kan blive bedre og skal se ud fremover,” siger Olav Hesseldahl.

Klima fra banner til bord

Udover et øget fokus på klima til aktiviteterne til Ungdommens Folkemøde, vil festivalen også gøre sit for at efterlade et så lille klimaaftryk som muligt. De skriver, at de blandt andet har fokus på at nedbringe deres forbrug på el, papir og tryk – og har derudover også affaldssortering på festivalpladsen.

Fredag 6. September vil deltagerne have mulighed for at tage til Ungeklimarådets debat kaldet: KLIMA FRA BANNER TIL BORD. Her vil Ungeklimarådet invitere til en snak og debat om grøn omstilling og klimabevidsthed i praksis.

Festivalen lægger op til at skabe rammerne for et par dage med talks, workshops, samtaler og koncerter med unge i fokus. De forsøger at skabe mulighed for at unge kan engagere sig i de spørgsmål, der optager dem om samfundet og samtiden. Det sker i overensstemmelse med Ungdomsbureauets mission om at skabe den mest samfundsengagerede generation af unge i Danmarkshistorien.

Ungdommens Folkemøde 2019 finder sted i Valbyparken i København i dagene 5-6 september.