Spar på elforbruget
Vores elforbrug er ifølge tal fra Energistyrelsen 45 procent højere en tilfældig dag i december sammenlignet med en tilfældig dag i juli. Foto: Alvaro Seranno

Vintertips: Få lys og varme uden store regninger

Vi tænder lys og skruer op for varme – og energiudgifterne i vintertiden. Men dine udgifter kan blive langt mindre ved at følge nogle simple råd.

Når dagene bliver kortere og køligere, rykker vi indenfor i de varme stuer. Vi bruger langt mere tid på tv, Ipad og computer, vi tænder lys i mørket og skruer op for radiatoren. Det betyder dermed større udgifter til el- og varme og dermed en større klimapåvirkning.

Vores elforbrug er ifølge tal fra Energistyrelsen 45 procent højere en dag i december sammenlignet med en dag i juli. Med nogle simple råd kan du selv være med til at skrue ned for dit forbrug i vinterhalvåret. Der er eksempelvis en del at spare ved udelukkende at bruge energi, når du i praksis har brug for energien.

“Det behøver ikke at kræve en masse dyre investeringer at spare energi. Man kan for eksempel spare el ved at fylde opvaskemaskinen op, kun tænde lyset i det rum, man opholder sig i og vaske ved lavere temperaturer. Den slags små ændringer koster hverken tid eller penge. Tværtimod sparer man penge, siger Line Kold fra Energistyrelsen.

Det meste tøj kan fx sagtens blive rent ved lavere temperaturer end man er vant til at indstille vaskemaskine på. Vasker du for eksempel ved 20 grader i stedet for 40 grader, sparer du op mod 55 procent af elforbruget.

Indstil radiatorene ens

Når det kommer til varme, ligger over 80 procent af vores årlige forbrug i fyringssæsonen mellem oktober og april. Her lyder de gode råd at indstille varmtvandsbeholderen til 55 grader og at indstille alle radiatorer ens. Der er også meget at spare ved at skrue en smule ned for varmen.

“Hvis du sænker temperaturen i dit hus bare én grad, fra fx 22 til 21 grader, sparer du fem procent på varmeregningen. Det svarer typisk til knap 650 kroner og cirka 85 kilo CO2 i et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter med fjernvarme”, uddyber Line Kold.

For ikke at fyre for gråspurvene, anbefaler Energistyrelsen, at man som forbruger ser på, om der er oplagte energiforbedringer i boligen.

“Nogle forbedringer kalder nærmest på at blive udført. Rørisolering og hulmursisolering tjener sig generelt meget hurtigt hjem. Men det kan også være så enkelt som at skifte til LED-pærer. Bare én LED-pære sparer rundt regnet 700 kroner i el i sin levetid sammenlignet med halogenpærer, slutter Line Kold.

Prøv selv: Sammenlign dit varmeforbrug med andre lignende huse

Læs mere om dit elforbrug

Læs mere om dit varmeforbrug

Kilde: Energistyrelsen