Fotos: Ulrik Jantzen, Martin Bubandt og Andreas Houmann.

Nytårsforsæt: Det vil Dan, Johanne og Søren gøre for at leve mere klimavenligt

Mikael Kristensen
Følg mig

Hvad vil klimaminister Dan Jørgensen (S), generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen og partiformand Søren Pape Poulsen (K) gøre for klimaet i det nye årti, og hvordan forsøger de at leve klimavenligt i en travl hverdag?

Nu hopper vi snart ind i det nye årti 2020’erne – hvad er dit nytårsforsæt i forhold til at leve mere klimavenligt?

Dan:

”Mit vigtigste nytårsforsæt er, at gøre alt, hvad jeg kan for, at Danmark når regeringens målsætning om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030. Men hvis du spørger til det mere personlige plan, så vil jeg gerne blive endnu bedre til for eksempel at spise mere grønt og mindre kød – det er allerede min tommelfingerregel. Jeg prøver også at spise endnu mere efter årstiderne og undgå madspild. Samtidig synes jeg, at der er en vigtig bevægelse i gang nu, som fokuserer på bæredygtighed, genbrug og ting, der holder. Vi skal droppe brug-og-smid-væk-kulturen og købe ting, der kan holde over tid. Det vil jeg også tænke over i det nye årti.

Johanne:

”Jeg skal blive langt bedre til at reducere mit madspild. Alt for ofte ryger resterne i køleskabet. Og efter et par dage kigger jeg så til dem igen – og konstaterer, at de nu er klar til biospanden. Det er ikke godt nok. Spild af ressourcer. Og i bund og grund handler det jo bare om, at jeg skal tænke mig om, så jeg husker at bruge det mad, som vi allerede har. Planlægning, planlægning, planlægning. Flere dage uden kød er også på listen”.

Søren:

”På den arbejdsmæssige side er mit nytårsforsæt, at vi får lavet nogle ambitiøse handleplaner. Sjældent har vi stået foran så vigtige aftaler, som vi gør her. På den private front vil jeg prøve at spise mere plantebaseret og ikke altid vælge bøffen. Jeg besøgte virksomheden Naturli’ tidligere i år, og jeg fik virkelig øjnene op for, at der er alternativer til kød, som faktisk smager rigtig godt”.

Flere og flere ønsker at skære ned på kødforbruget. Der findes ca. 1,5 milliarder køer på kloden og man regner med at næsten en fjerdel af nutidens menneskeskabte globale opvarmning skyldes metan (Kilde: Klimaklog, Lars Henrik Aagaard). Foto: Robert Bye.

“På den private front vil jeg prøve at spise mere plantebaseret og ikke altid vælge bøffen. Jeg besøgte virksomheden Naturli’ tidligere i år, og jeg fik virkelig øjnene op for, at der er alternativer til kød, som faktisk smager rigtig godt”

Søren Pape Poulsen (K) partiformand

Hvad har du gjort i år for at leve mere klimavenligt?

Dan:

”Jeg har været optaget af vores klima og miljø i rigtig mange år, faktisk siden jeg var en lille dreng. Så jeg ved ikke, om jeg kan udpege én særlig ting, jeg har gjort mere klimavenligt i år. Jeg vil snarere sige, at den nye udfordring i år har været at forene et travlt ministerliv med et klimavenligt liv. Derfor har jeg blandt andet forsøgt at sætte barren højt i mit eget ministerium, så alle er bevidste om, at vi gør tingene så klimavenligt som muligt hele vejen rundt. Lige fra mødeforplejning til affaldssortering”.

Johanne:

”Jeg er blevet mere bevidst om at købe lokalt producerede varer. Og så har jeg holdt ferier uden fly. Jeg har ikke helt droppet fly som en mulighed i forbindelse med ferie. Og jeg flyver også i forbindelse med mit arbejde. Men jeg har virkelig fået øjnene op for, hvor mange fantastiske feriemuligheder, der er her i Danmark”.

Søren:

”Jeg gør en række mindre ting i det daglige. Jeg er blevet meget mere opmærksom på, at jeg ikke har overskydende mad, og da jeg tabte mig, fik jeg for eksempel syet mine jakkesæt ind i stedet for at købe nye”.

“Jeg har virkelig fået øjnene op for, hvor mange fantastiske feriemuligheder, der er her i Danmark”.

Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet

Gode råd til det nye årti

Hvad er dit gode råd til den almindelige dansker, hvis man gerne vil leve mere klimavenligt i det nye årti?

Dan:

”Det allervigtigste er, at vi får indrettet hele vores samfund klimavenligt i det årti, vi nu går ind i. Vi kan ikke løse klimaudfordringen isoleret hver for sig. Der skal fælles løsninger til. Vi står over for en kæmpe omstilling af vores industrier – af vores transportsystem, landbruget og også energisystemet, selv om vi er nået meget langt her i Danmark. Men det betyder ikke, at man skal være ligeglad med, hvordan man opfører sig som individ. Derfor er mit lidt ”kedelige” råd til danskerne, at de i det nye årti skal blive ved med at stille høje klimakrav til os politikere, til virksomhederne, men selvfølgelig også til sig selv og hinanden. Vi kan alle sammen leve lidt mere klimavenligt – uanset om det er at lade bilen stå, spise lidt mindre kød, købe færre ting, tænke over, hvor vi tager hen på ferie osv.”

“Det allervigtigste er, at vi får indrettet hele vores samfund klimavenligt i det årti, vi nu går ind i. Vi kan ikke løse klimaudfordringen isoleret hver for sig. Der skal fælles løsninger til”.

Dan Jørgensen (S), klimaminister

Johanne:

”Køb grøntsager, der passer til årstiden. Reducer dit madspild. Spar på kødet. Og køb dit børnetøj i Red Barnets genbrugsbutikker. Ved at genbruge fire bomulds-bodyer spares 1.400 liter rent drikkevand. Og samtidig går overskuddet til at hjælpe og styrke børn i udsatte positioner her i Danmark og ude i verden. Det er da smart”.

Søren:

”Lev præcis som man gerne vil det, men hav øjnene åbne for gode alternativer. Jeg vil ikke pådutte nogen mennesker noget, for det tror jeg faktisk ikke, at der kommer noget godt ud af”.

Foto: Erwan Hesry