Foto: Patrick Hendry, Unsplash

Skal vores forsikrings-penge investeres i fossile brændsler?

Af Monika Skadborg og Magnus Skovrind Pedersen

DEBAT: Mellem 20. januar og 7. februar kan 500.000 danskere, som er kunder i Alka, Tryg eller IDA Forsikring være med til at bestemme noget afgørende: Skal vores forsikringspenge være investeret i fossile brændsler eller ej?

Danmarks største forsikringsselskab Tryg har 94 millioner af kundernes penge investeret direkte i fossile brændsler. Det har aktivistgruppen Ansvarlig Fremtid været med til at afdække.

Dem, vi forsikrer os hos for at være trygge i tilfælde af vand i kælderen eller en stormskade på taget – de investerer simpelthen nogle af pengene i selskaber, der ødelægger klimaet og giver os netop mere ekstrem regn og flere storme. Men selskabet er demokratisk ejet, og derfor har rigtige mange beboere i hovedstaden indflydelse på linjen.

At trække penge direkte ud af de sorte virksomheder, sender et noget stærkere signal til industrien end det lille indhug i efterspørgslen på sort energi, du kan gøre ved at tage cyklen i stedet for bilen eller ved at sortere dit affald.

Og det er muligt at investere grønt og samtidig tjene penge. Markedet har allerede flyttet sig så meget, at man ikke længere behøver vælge mellem at tage klima-ansvar og at sikre et fornuftigt afkast og en ansvarlig forvaltning af kundernes penge.

Lav stemmeprocent

Man kan for eksempel trække på de erfaringer, der er gjort hos MP Pension, som allerede har flyttet deres penge over i mere bæredygtige investeringer med stor succes. Det er de lykkedes med, fordi kunderne har taget ansvar og brugt deres stemmekort i højt antal på klimaansvarlige kandidater.

Selvom valg som dette er vigtigt, viser erfaringer fra tidligere år, at stemmeprocenten ofte er meget lav. Det betyder både, at der er ekstra vigtigt, at du husker at stemme, men også at du må minde dine venner og kolleger om det. For over 85 % af medlemmerne glemmer at stemme.

“At trække penge direkte ud af de sorte virksomheder, sender et noget stærkere signal til industrien end det lille indhug i efterspørgslen på sort energi, du kan gøre ved at tage cyklen i stedet for bilen eller ved at sortere dit affald”

Monika Skadborg og Magnus Skovrind Pedersen

Valget i år er i hele hovedstaden, på Bornholm og i Nordsjælland. Hver tredje beboer her er kunde i enten Alka, Tryg eller IDA Forsikring. Men nogle grupper af dine venner er med endnu større sandsynlighed medlem. Det gælder for eksempel de fleste ingeniører, arkitekter, elektrikere, murere, folk i fødevareerhverv, journalister, psykologer, tjenestemænd og læger.

Det er faktisk super nemt, det hele foregår online via et link, man får i e-boks. Og det tager kortere tid end at læse denne tekst. Så giv os dine fem mest klimavenlige minutter i år.

Om debattørene:

Monika Skadborg er repræsentantskabsmedlem i Tryghedsgruppen og forperson for Ungeklimarådet. Magnus Skovrind Pedersen er næstformand i Tryghedsgruppen og tidl. bestyrelsesmedlem i MP Pension.

Dette indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk