Foto: Mikael Kristensen

Nu skal danskerne have mere viden om naturen

Et samarbejde mellem DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer kaldet ’Vores Natur’ skal give danskerne mere viden om naturen og få dem udenfor til oplevelser i naturen.

Det er med afsæt i deres ambitiøse dokumentar ’Vilde Vidunderlige Danmark’, at DR har udmeldt at 2020’s programmer i høj grad vil handle om Danmarks natur og dyreliv.

Målet er at skabe højkvalitets udsendelser som kan gøre os klogere på hvordan og hvorfor Danmark ser ud om som det gør.

DR går dog ikke ind i naturens år alene. Sammen med Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer har de skabt det landsdækkende tiltag ’Vores Natur’, som vil give danskere ny viden og nye oplevelser.

“Når vi lægger kræfterne sammen, opstår der nye ideer og en langt større rækkevidde. Partnerskabet mellem DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer er født ud fra idéen om, at flere mennesker skal have viden om og glæde og gavn af den danske natur og de mange muligheder, der er for at få oplevelser derude”, siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.

Den vilde danske natur

Med det øgede fokus på natur ønsker DR at vise, at den danske natur også er storslået. Med dokumentaren ’Vilde Vidunderlige Danmark’ vil seerne opleve de små og store dramaer, der udspiller sig i dyreriget. Man vil blandt andet kunne se dyrenes søgen på en mage, jagt efter føden og opfostringen af unger. Dokumentaren er i samme kvalitet, som vi kender det fra større internationale natur-dokumentarer.

Med det øgede fokus på natur ønsker DR at vise, at den danske natur også er storslået. Med dokumentaren ’Vilde Vidunderlige Danmark’ vil seerne opleve de små og store dramaer der udspiller sig i dyreriget. Foto: John Teglgaard

Stor opbakning til naturprojekter

Projektet ’Vores natur’ har fået stor økonomisk opbakning. Gennem et samarbejde mellem Friluftsrådet, Nordea-fonden, Aage V. Jensen fonden og 15. juni fonden er projektet støttet med 25 millioner kroner. Det økonomiske indspark skal bruges til at udvikle konkrete aktiviteter og indsatser, som får danskerne ud i naturen i forlængelse af DR’s egen mediesatsning.

Nogle af de 25 millioner kroner er blandt andet gået til en pulje på 6 millioner kroner, hvor lokale foreninger har kunnet søge til aktiviteter i forbindelse med naturens år, håbet har været at man på den måde får planlagt aktiviteter i samtlige landsdele.

“Når vi lægger kræfterne sammen, opstår der nye ideer og en langt større rækkevidde. Partnerskabet mellem DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer er født ud fra ideen om, at flere mennesker skal have viden om og glæde og gavn af den danske natur og de mange muligheder, der er for at få oplevelser derude”.

Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.

Landsdækkende aktiviteter

Samarbejdet ’vores natur’ skal sørge for en række formidlings- og aktivitetstilbud. Der er blandt andet planlagt fem fyrtårnsprojekter som aktiviteterne kan planlægges ud fra. Et af disse fyrtårnsprojekter er ’Naturstafetten’, der går i gang i slutningen af maj og vil komme rundt til 16 naturperler i Danmark.

For at hjælpe deres seere med rent faktisk at komme ud af døren og finde rundt i de mange aktiviteter, har DR lanceret ’din natur’ på deres hjemmeside, hvor man kan se aktiviteter delt op efter landsdel. Her er det planen at man hver uge kan læse anbefalinger til aktiviteter og tips til ting man kan opleve på forskellige tidspunkter af året.

Natur politik

DR’s årstema er ikke den eneste grund til at 2020 ser ud til at blive et år der sætter naturen på dagsordenen. Ifølge Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er det er i år at politikerne skal følge op på de mange grønne valgløfter.

Maria Reumert Gjerding fremhæver i en klumme bl.a. at regeringen under folketingsvalget lovede at skabe 15 vilde natur nationalparker på statens areal, samt at udlægge 75.000 ha skov til urørt skov. Listen over regeringens valgløfter er lang, men ifølge Gjerding er der grund til optimisme:

”(…) Denne regering er valgt på et historisk grønt mandat, hvor befolkningen har givet et utvetydigt ønske om handling. Handling er faktisk blevet et folkekrav. Både unge og gamle har i titusindvis været på gaderne og kræver, at der nu tages ansvar for den klode og den natur, vi skal give videre til vores efterkommere.”

Dokumentaren ’Vilde Vidunderlige Danmark’ har premiere 12. april på DR.