Foto: Ty Stange

Nu kommer der pant på juice- og saftflasker

Fra 1. november 2019 kommer der pant på juice- og saftflasker. Pantmærket er danskernes garanti for, at de flasker og dåser, de afleverer, bliver genanvendt til gavn for miljø, klima og jordens ressourcer – og nu gælder det også flaskerne med juice og saft.

Miljøministeren offentliggjorde i april reglerne for udvidelsen af det nye pantsystem. Tilføjelsen af saft og juice til pantsystemet betyder, at omkring 52 millioner flere flasker bliver genanvendt hvert år. Det vil give en forventet årlig CO2-besparelse på cirka 5.700 tons CO2, ifølge Dansk Retursystem, der står bag det danske pantsystem

Dansk Retursystem regner med, at der er mere end 200 producenter og importører, som skal tilmelde produkter til pantsystemet, og man er i dialog med flere virksomheder for at hjælpe dem i gang.


“95 procent af danskerne synes, pantsystemet er en god ide. Vi har længe fået henvendelser og spørgsmål i forbindelse med juice- og saftemballager, og vi oplever, at mange ser udvidelsen som miljømæssigt fornuftig”


Heidi Schütt Larsen , Vicedirektør, Dansk Retursystem


Allerede fra 1. juli 2019 vil forbrugerne begynde at se pantmærker på juice- og saftflasker. Der vil være en periode, hvor forbrugerne både kan købe flasker med og uden pantmærke i butikkerne, fordi butikkerne skal have mulighed for at tømme deres nuværende lagre med juice og saft og sælge det for at undgå madspild.

“95 procent af danskerne synes, pantsystemet er en god ide. Vi har længe fået henvendelser og spørgsmål i forbindelse med juice- og saftemballager, og vi oplever, at mange ser udvidelsen som miljømæssigt fornuftig og blot er en forlængelse af noget, de allerede gør i dag”, siger Heidi Schütt Larsen, der er vicedirektør og ansvarlig for cirkulære økonomi hos Dansk Retursystem.


Synlige pantmærker fra sommeferien

Fra 1. november skal alle saft- og juiceflasker produceres med pantmærke. Som forbruger skal man blot holde øje med pantmærket. Så snart der er pantmærke på, kan de aflevere flaskerne i flaskeautomaten.


Næsten alle flasker retur

Danskerne er nogle af de bedste i verden til at sende deres tomme flasker og dåser retur. Knap 9 ud af 10 retur til genanvendelse.

Dansk Retursystem forventer, at tilføjelsen af juice -og saftflasker til pantfamilien ikke vil skabe de store ændringer for forbrugerne.

Fakta

Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangs-flasker og dåser.

Knap 9 ud af 10 flasker og dåser med pant kommer retur og bliver genanvendt.

95 procent af danskerne synes, at pantsystemet er en god idé.

94 % af danskerne forbinder pantsystemet med miljø.

1,4 mia. flasker og dåser blev genanvendt i 2018.

I 2018 sparede pantsystemet klimaet for 143.950 tons CO2.

Kilde: Ritzau, Dansk Retursystem, Miljø- og Fødevareministeriet


Deltag i debatten

Èn kommentar til “Nu kommer der pant på juice- og saftflasker

Lukket for kommentarer.