144 nye super-solfangere på Møn skal producere bæredygtig varme til Lendemarkes varmekunder. Foto: Thomas Tolstrup

Ny solteknologi på Møn

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De højteknologiske brændeglas med en specialdesignet folie samler solens stråler og sender varmen ud til 250 lokale husstandes radiatorer.

144 energieffektive solfangere står i dag og producerer varme ved varmeværket Lendemarke på Møn. De adskiller sig fra typiske solfangere ved at kunne bevæge sig efter solen, hvilket ifølge E.ON. gør dem omkring 25 procent mere effektive end traditionelle solpaneler.

”I modsætning til biomasse eller naturgas, som der typisk anvendes i varmeproduktionen, så har solvarme ingen afbrænding eller CO2-udslip. Og hvis solfangerne viser sig at fungere efter planen, så vil denne teknologi også kunne sælges i resten af verden,” siger Lars van Hauen, innovationsdirektør i E.ON.

Han påpeger at solvarmen lagres i en varmetank, så anlægget kan levere solvarme døgnet rundt.

Selve varmeteknologien er udviklet af den nordsjællandske iværksættervirksomhed Heliac, der har arbejdet på at udvikle produktet siden 2014. Andre anlæg med såkaldt concentrated solar power bruger spejle, hvorimod Heliacs folie kan masseproduceres og på længere sigt få udgiften til solanlæg ned.

Fakta om solanlægget i Lendemarke på Møn:

144 solfangere på 1 hektar

Hver solfanger er 16m2

25 % mere effektivt

Kilde: E.ON

Flere solanlæg

”Vi har arbejdet på at udvikle og forfine solfangerteknologien i snart fem år og har de sidste tre år samarbejdet med E.ON om at etablere vores første solfangeranlæg” siger Henrik Pranov, adm. direktør i Heliac.

Han forventer, at de nye solfangere vil gøre solvarme billigere end både biomasse og de fossile alternativer.

De nye super-solfangere blev i går indviet ved et åbent hus-arrangement på E.ONs varmeværk i Lendemarke, hvor lokalborgere og varmekunder blev inviteret med til fejringen. Borgmester Mikael Smed (S) deltog også og var med til at klippe snoren.

“Vi skal være glade for hvert eneste tiltag i klimakampen, som dette solfelt. Klimaudfordringen er over os og det er ikke kun i valgkampen – den er et reelt problem, som kræver handling her og nu. Derfor glæder jeg mig meget over at kunne være med til at indvie denne verdensnyhed i dag,” siger Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune.


”Når solen skinner, vil den altid være den billigste og reneste varmeform. Derfor er det vores ambition at opstille flere solvarmeanlæg ved vores varmeværker,” siger Lars van Hauen.

Solfangerne er 3,5 meter høje og roterer på en sokkel, så de hele tiden står vinkelret mod solen. Solvarmeanlægget forventes at producere omkring en fjerdedel af det lokale varmebehov, svarende til 8.900 MWh per år.

Deltag i debatten

Èn kommentar til “Ny solteknologi på Møn

Lukket for kommentarer.