Partilederrunde på årets Naturmøde i Hirtshals. Foto: Naturmødet

Valgkamp og klimaboogie-woogie på Naturmødet

Af Vita Bech
Kommunikationskonsulent, Hjørring Kommune

Bombehunde, metaldetektorer og tasketjek er ikke hverdagskost i Hirtshals. Men midt i en valgkamp med historisk stort fokus på natur, miljø og klima havde en perlerække af partiledere og toppolitikere meldt sig på banen til åbningen af Naturmødet 2019. Naturmødets største scene Thunderdome var fyldt til bristepunktet, da partilederrunden gik i gang modereret af Mette Walsted Vestergaard og Anders Lund Madsen.

Hvem skal nu betale?

Politikerne blev holdt til ilden af Naturmødets ungepanel, som krævede svar på en række spørgsmål omkring partiernes mål og ambitioner på natur- og klimaområdet. Her kunne man høre miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sige, at Naturstyrelsen skal lave natur og ikke landbrug på sine arealer, mens Uffe Elbæk (Å) ønsker natur og miljø skrevet ind i Grundloven.

Overordnet set var alle enige om, at naturen er vigtig – spørgsmålet er bare, hvor pengene til mere og bedre natur skal komme fra?

Fredag indtog en flok kandidater til Europaparlamentsvalget scenen til en debat om EU’s rolle i forhold til biodiversitet og klima. Her var især landbruget i fokus. Stort set alle paneldeltagere var enige om, at landbruget spiller en central rolle i den grønne omstilling, men stærkt uenige om hvorvidt midlet skal være pisk eller gulerod.

Morten Løkkegård fra Venstre mener, at landbruget skal motiveres økonomisk til at omlægge til økologi, mens socialdemokraten Christel Schaldemose vil have EU til at indføre skrappere miljøkrav til de enkelte lande.

Verdensmålene er det nye sort

En ting er storpolitik – noget helt andet er hverdagen for dig og mig. FN’s Verdensmål er 17 meget konkrete bud på, hvordan vi kommer fra snak til handling, når det gælder klodens fremtid, og Verdensmålene var da også på dagsordenen mange steder på årets Naturmøde.

Børnene kunne dyste om at tegne en Verdensmålhelt og de voksne kunne quizze på viden om målene. Flere stande havde opfindsomme måder at gøre Verdensmålene til hverdagsmål for Naturmødets gæster – helt i tråd med årets tema: Fra snak til handling.

Tegning lavet af Axel på 9 år på årets Naturmøde i Hirtshals. Foto: Naturmødet

De unges Naturmøde

Efter flere års tilløb blev 2019 året, hvor de unge for alvor indtog scenen på Naturmødet. Ungdomsscenen ROOTS var lagt i hænderne på Spejdernes Ungdomsøen og der var arrangeret gratis buskørsel for unge fra København og Aarhus. Over de tre dage bød ROOTS på alt fra topmøde for ungdomspolitikere, klima boogi-woogie, koncerter, bioblitz og mad fra Ulvens Vegetarsalon, og pladsen sydede af liv og aktiviteter fra morgen til sen aften.

De unge deltog også på de “voksnes” scener, og deres input og kritiske spørgsmål i debatter og workshops viste tydeligt, at klima og miljø står højt på dagsordenen hos de yngre generationer.

“Med 85 stande, over 300 debatter og aktiviteter og op mod 30.000 besøgende slog Naturmødet igen i år sine egne rekorder”

Vita Bech, Hjørring Kommune

Naturmødet har vokseværk

Med 85 stande, over 300 debatter og aktiviteter og op mod 30.000 besøgende slog Naturmødet igen i år sine egne rekorder. I løbet af fire år har Naturmødet for alvor etableret sig som en af sværvægterne blandt de danske folkemøder og er blevet en anerkendt platform for alle, som interesserer sig for natur og miljø. Næste mål er at udvide Naturmødet til et folkemøde med nordisk/internationalt perspektiv under overskriften: Det vigtigste møde for verden.

Næste års Naturmøde finder sted 14.-16. maj 2020.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Indlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk