Der blev lyttet til de unge ved de mange workshops i Vancouver med alt fra canadiske ministre til repræsentanter fra Bill Gates Fonden. Bånd blev knyttet og gode råd blev vekslet frem og tilbage mellem unge og de lidt ældre. Næste år afholdes Clean Energy Ministerial i Chile.

Verdens unge tager til ministerrådsmøde

Af Nadia Gullestrup

Taget er dækket af en rodet græsplæne med over 400.000 forskellige plantearter. Vi befinder os i Vancouver Convention Centre. Den bæredygtige, lyse bygning skal huse Clean Energy Ministerial.

Her samles ministre fra 25 lande og EU-kommissionen for at sætte retningen for grøn omstilling. Målet er at gøre det gennem erfaringsudveksling, internationalt samarbejde samt ved at engagere private virksomheder til at øge deres ambitioner for grøn omstilling. Konferencen er den 10. af sin slags, og den foregående fandt sted i København, hvor værterne både var Danmark og Sverige.

For første gang er der også inviteret unge med til dette ministerrådsmøde. De deltager via studenter-organisationen Student Energy. I alt er der 70 unge med, som er nøje udvalgt blandt hundredvis af håbefulde ansøgere. De unge har vidt forskellige alder, uddannelsesbaggrund og perspektiver på, hvordan omlægningen af energisektoren skal ske. Til fælles har de, at de gerne ser de grønne ambitioner skrues op.

En af de unge er 24-årige Heather McKay fra Skotland, som har studeret miljøøkonomi på Cambridge University. I dag arbejder hun som projektleder hos Klimakrisefonden i London. Spørger man hende, om hvorfor hun tager med svarer hun:

“Jeg er taget med for at skubbe den britiske regering til at forpligte sig til en CO2-neutral økonomi samt hæve de unges stemme i et ellers lukket politisk miljø.”

Nogen ville nok sige, at den unge skotte har høje ambitioner, og der er nok også nogle blandt de unge der overvejer, om deres tilstedeværelse overhovedet gør en forskel. Til det siger 26-årige Ph.d.- studerende og civilingeniør Henrique Papini fra Brasilien, der nu bor i London:

“Jeg ankom til Clean Energy Ministerial meget spændt, men også nervøs for, hvordan en ung ingeniør fra Brasilien kunne bidrage til diskussionen omkring klimaforandringer og omlægning af energisektoren. Efter en lang uge med debatter opdagede jeg, at vores stemme betyder noget, og at vi skal lade vores stemme blive hørt.”

En anden engageret deltager er Eduardo Lopez. Han er 25 år og ansat i Student Energy som global projektkoordinator. Tidligere har han studeret urbanisme og geologi på UC Berkeley og University of Calgary. Oprindeligt er han fra Venezuela, men bor nu i Vancouver Canada.

Student Energy, hvor han arbejder, er en studenterorganisation, der søger at engagere unge og udbrede viden omkring energi- og klimarelaterede problemstillinger. Som global projektkoordinater står han , sammen med resten af det faste team, for at involvere unge i arrangementer som Clean Energy Ministeriel.

“Klimaforandringerne er en udfordring, der rammer på tværs af generationer. Især unge kommer til at bære byrden, da de er mest påvirket af de beslutninger, der bliver truffet til konferencer som Clean Energy Ministerial. Derfor er det afgørende, at unges grønne visioner og inputs ikke kun bliver hørt, men også medtages til globale konferencer,” forklarer Lopez.

Fakta

CEM (Clean Energy Ministerial) består af 25 lande og EU-kommissionen.

Tilsammen står landene for 75% af verdens CO2 udledning, samtidig med at de står for 90% af investeringerne i grøn energi.

Det 10. CEM fandt sted i Vancouver, Canada fra den 27. maj til 29. maj 2019.

CEM blev stiftet i 2009 ved FN’s klimakonference i København.

Massive investeringer i grøn energi

Der blev da også lyttet til de unge især til de mange workshops med alt fra canadiske ministre til repræsentanter fra Bill Gates Fonden. Bånd blev knyttet og gode råd blev vekslet frem og tilbage mellem unge og de lidt ældre.

Der blev da også skubbet til ambitionerne med konkrete investeringer og tiltag til omlægning af energisektoren. Et af de konkrete resultater på mødet i Canada er en 100 millioner stor euro fond finansieret af EU Kommissionen og European Investment bank, hvilket Bill Gates da også tweetede om under selve konferencen:

“Vi har brug for en kollektiv indsats fra regeringer, individer og den private sektor for at tackle klimaforandringer. Jeg er begejstret for Canadas nye partnerskab med Breakthrough Energy”, tweetede Gates.

Konferencen i Vancouver er dog kun en lille del af arbejdet. Det store arbejde ligger mellem de årlige Clean Energy Ministerials. Til konferencen er hovedfokus at lægge planer for arbejdet det kommende år samt reflektere over, hvad der skal arbejdes hen i mod til den næste konference.

Planlægningen af det 11. Clean Energy Ministerial er derfor allerede godt i gang og finder sted i slutningen af foråret 2020. For første gang bliver det afholdt i Sydamerika, hvor værtslandet næste år er Chile. Det ventes, at emner som øget innovation i energisektoren vil være øverst på dagsordenen.