Rester fra fiskeredskaber er et stort problem på kysterne ved Vesterhavet. Foto: WWF Verdensnaturfonden

Rapport: Danske strande flyder med plastik

Over 6.000 stykker affald er blevet fundet og kategoriseret på alene 4,5 kilometer dansk kyststrækning i Verdensnaturfondens undersøgelse af plastik på de danske strande i maj måned. Blandt affalds-topscorerne er ting som vatpinde, slikposer og take away. Plastikken på de danske kyster minder i store træk om det man finder i resten af Europa.

Slikposer, ispapir, chipsposer og skruelåg fra plastikflasker udgør en stor del af plastikaffaldet på strandene i Danmark. Men også plastikstykker, der ikke kan identificeres, er et stort problem, ifølge WWF. Der er tale om plastik, der er ved at blive nedbrudt til mindre stykker plastik og mikroplast.

De danske strande ser ifølge WWF ved første øjekast rigtig pæne og rene ud, men organisationens nye undersøgelse viser noget ganske andet. På samtlige undersøgte strande blev der fundet store mængder affald, hvoraf plastik var overrepræsenteret. F.eks. blev der fundet mere en 400 stykker plastik fra is, slik og chipsposer.

Der er tale om primært tre kilder til plastikforureningen: Vores eget forbrug hjemme i Danmark, industrier som fiskerierhverv og krydstogtskibe og så er der alt den ”udenlandske” plastik, der flyder til vores danske kyster via havstrømme fra hele verden.

”Der er ingen tvivl om, at der ligger alt for meget plastik i vores danske natur – også de steder, hvor det ved første øjekast ser helt pænt og rent ud. Det skal vi have ændret med det sammen. Med vores Projekt Plastik-Smart har vi netop fået viden om, hvad det præcis er for noget plastik, der ligger i vores natur – og derfor kan vi nu gå til selve kilden og få stoppet plastikforureningen ved arnestedet”, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Plastikken blev samlet og undersøgt at WWF Verdensnaturfonden og 40 udvalgte familier i Projekt Plastik-Smart som miljøorganisationen har gennemført på 10 danske strande i samarbejde med supermarkedskæden Netto.

Store regionale forskelle

Alt affaldet blev indsamlet, optalt, vejet og kategoriseret efter den internationale database Marine LitterWatch. Her er de danske tal blevet sammenlignet med internationale tal, og de viser, at det danske affald i store træk ligner det affald, der bliver fundet på andre europæiske strande. Dog afviger de danske strande sig i forhold til særligt cigaretskoddet og plastikposer, som der er markant færre af. Til gengæld er der flere små plastikposer på de danske strande i form af f.eks. fryseposer og hundeposer.

Fakta

Over 6.000 stykker affald er fundet

150 kilo vejede den indsamlede plastik

Der blev fundet mange rester fra fiskerierhverv. Fiskenet, reb, snore.

Der blev fundet over 400 stykker plastik fra slikposer, is og chips.

WWF Verdensnaturfonden og Netto arbejder sammen om at fjerne plastik fra naturen

Kilde: WWF, Ritzau

En dansk kyst er ikke bare en dansk kyst – der er nemlig tydelig forskel på, hvilket plastik, der ligger på de forskellige strande rundt omkring i Danmark. Ved strandene tæt på byerne er det primært plastik fra picnics og andet take away, der er dominerende imens det er industriaffald, som fiskenet og reb der præger de danske kyster ved strande ud mod større havområder.

WWF-undersøgelserne viser også at plastikken bevæger sig langt med havstrømmene. For eksempel blev der fundet polsk plastaffald i de indre danske farvande imens Sjællands nordkyst bar præg af svenske slikposer og snusdåser. Ved Vesterhavskysten blev der fundet plastikaffald fra både Spanien, England og USA.

”Der er flere forskellige steder vi skal sætte ind for at fjerne plastik fra vores natur, men først og fremmest skal vi til at se på plastik som en værdifuld ressource, som kan genanvendes igen og igen”, siger Bo Øksnebjerg og fortsætter:

“Vi skal have de danske politikere til at stille krav til industrien, oplyse forbrugerne og få sat ekstra pres på de internationale beslutningstagere i EU og FN. Vi skal nemlig også have styr på al den udenlandske plastik, der flyder op på vores danske kyster. Og så skal de danske detailvarekæder stoppe med at sælge skadelig engangsplastik, men i stedet forkusere på gode alternative løsninger til den plastik, der ender i vores natur herhjemme”, siger Bo Øksnebjerg.

WWF Verdensnaturfonden og Salling Group, der ejer supermarkedskæderne Netto, føtex, Salling og Bilka, er gået sammen om at fjerne al unødig plastik fra supermarkederne og erstatte det med mere genanvendt plast eller alternative varer, der ikke er skadelige for naturen. Netto har været med til at lave Projekt Plastik-Smart og de ser resultaterne af undersøgelsen som en anledning til at gøre det endnu nemmere for deres kunder at finde alternative produkter til picnicturen og sommerens fester, som ikke er i skadelig plastik.

Plastik er et stort problem i verdenshavene. Der bliver i gennemsnit produceret over 800.000 tons plastik hver dag, og rigtig meget af det ender i havene, hvor dyrene bliver kvalt i det. Plastik findes i alt fra plankton til hvaler, hvor det er medvirkende til at slå dyrene ihjel, når plastikken fylder deres maver og tarme.

Kilde: Ritzau, WWF.