Foto: Aage Vestergaard Larsen

I Mariager genbruger man deodoranter og sparer CO2

Mikael Kristensen
Følg mig

I Mariager er der fuld gang i den med genbrug af tomme deodoranter.
Hos byens lokale boghandler indsamles og genanvendes de tomme deo-kugler til kugledyner som er til gavn for børn med autisme og ADHD, og nu vil lokal genbrugsvirksomhed genanvende de indsamlede deodorantlåg til ny plast.

Det hel startede med Elly, der er ansat hos Mariager Boghandel. Hun har i gennem et stykke tid tilbudt byens bogkunder at komme ned med deres tomme roll-on deodoranter, så hun kan genbruge deodorantkuglerne til speciallavede kugledyner.

Kugledynerne anvendes til børn med ADHD og autisme og dynerne forebygger fx søvnbesvær. De er designet sådan, at dynen lægger sig tungt og tæt om personen og afgrænser kroppen, hvilket øger krops-bevidstheden. Dette virker for mange børn med ADHD og autisme beroligende på både muskel- og ledsans og er med til at sikre en bedre indsovning.

Opslag på Facebook resulterede i ny idé

Et opslag fra Elly på Facebook om de brugte deodoranter satte gang i genanvendelses-idéerne i den nordjyske by.

Gitte Buk Larsen fra den lokale genbrugsvirksomhed Aage Vestergaard Larsen A/S, så Ellys Facebook-opslag, og tænkte, at man måske kunne gøre mere for at få deo-låget fra de indsamlede tomme deodoranter bragt til genanvendelse. Stort set alle låg fra de tomme deo roll on’s er nemlig lavet af den samme plasttype, hvilket gør det muligt at lave en højkvalitets råvare baseret på genanvendt plast.

”Efter at have talt med Elly tog jeg på rundtur til de forskellige lokale butikker som kunne være relevante og skrev til andre interesserede, så det ville være muligt, at få flere drop-steder til deodoranterne, fortæller Gitte Buk Larsen, og fortsætter:

“Mariager er en initiativrig by og næsten alle har sagt ja til at være med. Vi håber der er endnu flere der melder sig på banen, så vi sammen kan gøre en forskel”, siger Gitte Buk Larsen.

Hun er til daglig chef for forretningsudvikling i Aage Vestergaard Larsen A/S, der er en af nordens største virksomheder indenfor genanvendelse af plast.

I løbet af de kommende dage vil der blive sat info-plakater op hos de lokale forretninger og virksomheder i Mariager som har valgt at støtte op omkring genbrugs-initiativet.

Blandt de allerede deltagende butikker og virksomheder er bl.a. dagligevarebutikker som SuperBrugsen, REMA 1000 samt den lokale campingplads og byens sportshal.

Læs mere om kugledyner

Fakta

Kugledynerne syes af frivillige og doneres til familier der har børn med ADHD og autisme

Kugledynerne forebygger fx søvnbesvær og afgrænser kroppen, hvilket øger kropsbevidstheden hos børn med ADHD og autisme

Deo-lågene er oftest produceret af plasttypen polypropylen

Deo-lågene bliver genanvendt i Mariager til en højkvalitets råvare på linje med en nyvare

For hvert kilo genanvendt plast spares miljøet for 2,4 kg CO2

Kilde: avl.dk

Deltag i debatten

Èn kommentar til “I Mariager genbruger man deodoranter og sparer CO2

Lukket for kommentarer.