"Vores succes stemmer overens med en lang række studier, som viser, at europæiske fonde, som markedsføres bæredygtigt, har større sandsynlighed for at top-præstere", skriver Anne-Louise Thon. Foto: PR

Vi bør investere bæredygtigt – uden at gå på kompromis med afkastet

Af Anne-Louise Thon
Partner og stifter, SDG Lead, SDG Invest

DEBAT: Vi ser lige nu en markant stigning af bæredygtige investeringer. Siden 2016 er bæredygtige investeringer steget med 34 procent på verdensplan. Dette faktum vidner om, at investorer ikke kun tænker afkast på traditionel vis, men gerne vil have en mening med og gøre en forskel gennem investeringer. Men skal man virkelig gå på kompromis med afkastet for at investere bæredygtigt?

Når danske banker og pensionskasser undersøger tendenser på markedet, spørger de ofte: ”Er du villig til at gå på kompromis med dit afkast for at investere bæredygtigt?”

Dette spørgsmål skal vi stoppe med at stille. Hos SDG Invest har vi leveret et afkast på 20,26 procent i år. Vores succes stemmer overens med en lang række studier, som viser, at europæiske fonde, som markedsføres bæredygtigt, har større sandsynlighed for at top-præstere.

En gennemgang af studier fra 2015 fandt, at 90 procent af studierne ikke fandt et negativt forhold mellem bæredygtige investeringer og afkast.
48,2 procent konkluderede endda, at inddragelsen af ESG-faktorer (analyse af miljø, sociale og governance forhold) i investeringsbeslutningen havde en direkte positiv indvirkning på det finansielle afkast.

Vi mener hos SDG Invest, at det kan skade dit afkast at ignorere bæredygtige parametre. BlackRock, verdens største kapitalforvalter med kombinerede fonde større end Japans økonomi, er den største investor i den globale kulindustri og en af de tre største investorer i de fleste store olieselskaber. Gennem de sidste 10 år har BlackRock tabt 90 milliarder dollars ved at ignorere globale klima-risici. Det er særligt investeringer i fossile brændstoffer, der er ansvarlige for det store tab. Disse investeringer kan på sigt blive ”stranded assets” eller værdier, der bliver nedskrevet tidligere end forventet, fordi de ikke genererer så meget overskud.

“Gennem de sidste 10 år har BlackRock tabt 90 milliarder dollars ved at ignorere globale klima-risici. Det er særligt investeringer i fossile brændstoffer, der er ansvarlige for det store tab”

Anne-Louise Thon
Partner og stifter, SDG Lead, SDG Invest

Hos os analyserer vi, om virksomhederne leverer på FN’s 17 Verdensmål. Ikke kun fordi vores investorer vil investere i den bæredygtige omstilling, men fordi vi mener, at de virksomheder, der bl.a. tager Paris-aftalen og efterlevelse af menneskerettigheder seriøst, er de virksomheder, der står stærkest i det lange løb. Vi investerer i virksomheder, der omstiller sig og tjener penge i en verden, hvor de tager ansvar for de globale udfordringer.

Der er dog lang vej endnu. Der er brug for at endnu flere virksomheder, der implementerer CSR, bæredygtighed og FN’s Verdensmål. Ud af 65.000 børsnoterede virksomheder er der på nuværende tidspunkt kun 58, der klarer SDG Invests krav til både bæredygtighed og finansiel performance.

Vi skal derfor have endnu flere virksomheder til at levere på en bæredygtig forretningsstrategi, samt rapportere på indsatserne og indvirkningerne. Gerne på lige fod med det finansielle regnskab og helst med en uvildig tredjeparts validering.

Om Anne-Louise Thon:

Anne-Louise Thon er partner og stifter ved SDG Lead, SDG Invest.
Hun er uddannet inden for økonomi og kommunikation og har en Cambridge Sustainability Leadership uddannelse. Hun er tidligere “Head of Sustainability and International Development” hos PwC, og sidder i flere advisory boards. Hun har mere end 20 års erfaring med at lave strategi for virksomheder indenfor bæredygtighed, og har arbejdet med en bred vifte af sektorer i en lang række lande på alle kontinenter.

Anne-Louise Thon ambition er at bevise at bæredygtige investeringer ikke går på kompromis med afkastet. Hun skabt to investeringskoncepter: SDG Invest, som er den første kapitalforening i Europa, der aktivt bruger FN’s Verdensmål for Bæredygtig Udvikling til at finde de ledende, børsnoterede virksomheder på verdensplan, der er længst fremme i deres arbejde med at adressere de globale udfordringer, og The Global Impact Club (the GIC), der er et netværk for individer og familier, der har fokus på impact investeringer og uddannelse i at investere for at fremme FN’s Verdensmål.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk