Byggebranchen er en af de helt store syndere med op mod 40 procent af al CO2-udledning på globalt plan. Hvis vi skal vende udviklingen, kræver det samarbejde, lyder det nu fra Building Green. Foto: Chris Barbalis

“Der er brug for stærke byggefællesskaber, hvis vi skal bremse klimakrisen”

Mikael Kristensen
Følg mig

Der er brug for stærke byggefællesskaber, hvis vi skal bremse klimakrisen, lyder det fra Building Green, der stiller skarpt på bæredygtige fællesskaber ved grønt bygge-event i Forum til oktober.

Hvis vi ikke får reduceret vores udledninger af CO2 markant over de næste 10-15 år, står vi over for en klimakrise med temperaturstigninger på 1,5 grad og over. Det har FN’s Klimapanel slået fast i en rapport, der bygger på mere end 7000 forskningsresultater.

Byggebranchen er en af de helt store syndere med op mod 40 procent af al CO2-udledning på globalt plan. Hvis vi skal vende udviklingen, kræver det samarbejde, lyder det nu fra Building Green i en pressemeddelelse. De har derfor har sat bæredygtige fællesskaber øverst på programmet.

“Der er brug for fælles handling på tværs af fagområder og virksomheder. Derfor skruer vi op for fællesskaberne i år, så branchen kan etablere de samarbejder, der skal til for at skabe reel forandring”, lyder det fra Building Greens programleder Sarah Elhauge.

Vi skal stå sammen

“Byggebranchen har i mange år været præget af intens konkurrence, hvor kortene er blevet holdt tæt ind til kroppen. Det er heldigvis ved at ændre sig. Vi ser flere konkurrerende virksomheder gå sammen i projekter, hvor de deler viden og skaber banebrydende bæredygtige projekter i fællesskab. Det er den udvikling, vi gerne vil skubbe til”, fortæller Sarah Elhauge.

Bæredygtige fællesskaber drejer sig om at planlægge, bygge eller ændre boliger og uderum, så de fremmer en bæredygtig livsstil. De fysiske rammer skal opmuntre til fællesskab mellem mennesker. Men bæredygtige fællesskaber indebærer ligeledes at stå sammen om et fælles mål.

Building Green finder sted i Forum 30. – 31. oktober. Det er årets største grønne bygge-event. Her et billede fra Building Green i 2018, hvor byggeinteresserede mødes. Foto: PR

Bæredygtig livsstil i nye fællesskaber

Deltagerne på dette års Building Green vil derfor blive opfordret til at tage aktivt del i fællesskabet og udveksle viden om fx bæredygtige materialer og processer. På samme måde vil der på hovedscenen være debatter og oplæg, der fokuserer på de bæredygtige fællesskaber. Her vil deltagerne opleve nye måder at tænke og leve på, hvor fællesskabet er fundamentet for en bæredygtig livsstil.

“Familiemønstrene er under forandring. I stedet for mor, far og barn myldrer det frem med alternative familieformer. Godt 37 forskellige familieformer har Danmarks Statistik talt sig frem til. Mangfoldigheden fører til nye måder at bo på, hvor flere familier bor sammen og deles om hverdagens gøremål. Fællesskabet gør det muligt at pulje ressourcerne til fælles bedste – og klimaets. Det er en tendens, som vi vil høre meget om i år”, lyder det fra Sarah Elhauge.

Klimalov til diskussion

Men også det helt store fællesskab fokuseret omkring vores rammer – lovgivningen af vores samfund – vil være at finde på Building Green. Her vil den kommende klimalov blive diskuteret på og uden for scenen. Hvor stor indflydelse den nye lov får på byggebranchen er endnu uvist, men den vil sikkert kunne mærkes helt ind på byggepladsen.

“Hvad enten du er stor eller lille spiller i branchen, rådgiver eller udførende, ejendomsudvikler eller bygherre, så er der viden og netværk at hente på Building Green”, slutter Sarah Elhauge.

Building Green finder sted i Forum 30. – 31. oktober. Det er årets største grønne byggeevent. Det er 9. gang, Building Green afholdes i København.