Marie fra Stauning Skole blev årets børnecyklist. Over 100.000 elever fra skoler over hele landet cyklede med i årets kampagne – heraf over 26.000 elever fra Region Midtjylland. Foto: Cyklistforbundet

11 årige Marie kåret som årets børnecyklist

Mikael Kristensen
Følg mig

Hun trampede i pedalerne og fik klassekammeraterne med, og nu har 5. klasses eleven Marie Sig Ebbensgaard fra Stauning Skole ved Skjern fået Cyklistforbundets pris som Årets Børnecyklist 2019.

Cyklistforbundet har udnævnt årets Børnecyklist som en del af børnemotionskampagnen Alle Børn Cykler, som Cyklistforbundet gennemførte i september.

Over 100.000 elever fra skoler over hele landet cyklede med i årets kampagne – heraf over 26.000 elever fra Region Midtjylland. Såvel lærere, kammerater og forældre har været inviteret til at nominere børn til prisen, og Cyklistforbundet modtog i år 57 nomineringer.

Det var Marie Sig Ebbensgaard’s klasselærer Eva Colding Ebbesen, der indstillede Marie til cykelprisen. Det skete med denne begrundelse:

”Hun er gået foran ved at give den max gas med cyklingen. Nogle dag har hun cyklet 24 km, nogle dage 34 km, og nogle dage helt op til 43 km. Hendes rekord var en lørdag, hvor hun valgte at cykle på besøg hos hendes bedstemor i Ringkøbing. Her kom hun op på 59,5 km. Hendes optimisme har fået flere af hendes klassekammerater fra Skjern til at cykle med i konkurrencen – og flere af dem snakker om at fortsætte med at cykle, fordi de er blevet så glade for frisk luft og motion inden skoledagen begynder.”

“Hendes optimisme har fået flere af hendes klassekammerater fra Skjern til at cykle med i konkurrencen – og flere af dem snakker om at fortsætte med at cykle, fordi de er blevet så glade for frisk luft og motion inden skoledagen begynder”

Eva Colding Ebbesen, klasselærer, Stauning Skole

Klaus Bondam, der er direktør i Cyklistforbundet glæder sig over at at også børn kan være rollemodeller, når det gælder cykling.

“Det er ikke kun voksne, der kan være rollemodeller for børn. Det kan kammeraterne også. Derfor hædrer vi hvert år en elev, der har gjort en særlig indsats for at cykle og for at få kammeraterne med op på cyklen. Det er ikke hver dag, at man hører om en 5. klasses elev, som cykler 60 km for at besøge sin bedstemor. Marie har virkelig givet den gas med cyklen. Hun fortjener i den grad prisen som Årets Børnecyklist 2019”.

En rapport fra Sundhedsstyrelsen dokumenterede for nylig, at alt for mange 11-15 årige bevæger sig alt for lidt. Kun 26 procent lever op til anbefalingerne om en times moderat eller intens bevægelse hver dag. I stedet bruger samme gruppe 11 timer eller mere dagligt på at sidde eller ligge ned.

Men cykling er ikke kun godt for sundheden, men også for klimaet og miljøet.

Danskerne: Cykling er godt for miljø og klima

Det har vist sig at danskerne også ønsker at prioritere cykelområdet, især fordi det er godt for klimaet og ikke mindst sundheden. En Megafon-undersøgelse fra marts 2019 viste at danskerne er begejstrede for cykling.

Næsten alle deltagere i Megafon-undersøgelsen (95%) var helt eller overvejende enige i, at Danmark skal arbejde for at fremme bæredygtig udvikling.

Da der blev spurgt ind til begrundelser for, hvorfor Danmark bør prioritere cykelområdet, trådte tre hovedårsager frem: 87% mener, at cyklen er godt for klima og miljø. 87% mente i undersøgelsen, at cykler skaber bedre folkesundheden og mindsker de offentlige sundhedsudgifter. 66 % mente at cyklen vil mindske trængslen på vejene og mindske bilkøerne.

Blev kåret på morgensamling

Marie S. Ebbensgaard, der ikke vidste noget på forhånd om prisen, blev udnævnt som Årets Børnecyklist via en videotale med Klaus Bondam under elevernes fredagsmorgensamling på Stauning Skole ved Skjern.

Cyklistforbundet og Novo Nordisk gennemfører den næste Alle Børn Cykler-kampagne næste år i september.