"Vi skal have klimaloven på plads inden jul. Og derefter – en klimahandlingsplan", sagde statsminister Mette Frederiksen i sin første åbningstale i Folketinget. Arkivfoto: Mikael Kristensen

Åbningstale: Mette F. nævnte klimaet flere gange end Løkke

Mikael Kristensen
Følg mig

FOLKETINGETS ÅBNING: I dag tirsdag åbnede folketinget, og statsminister Mette Frederiksen (S) rettede i sin første åbningstale som statsminister fokus på klimaudfordringerne. Efter en lille halv times fokus på velfærd, børn, udlændinge, kriminalitet og vanvidskørsel på gader og stræder blev blikket rettet mod klimaet og den grønne omstilling.

“Klimakrisen kan vi kun løse sammen med andre”, lød det fra Mette Frederiksen på talerstolen.

I alt indgik ordet “klima” 12 gange i Frederiksens tale, hvis man foretager en simpel søgning i talen. Mette Frederiksen overgår dermed tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale fra 2018, når det gælder antal gange, hvor “klima” nævnes.

I Lars Løkke Rasmussen åbningstale fra 2. oktober 2018 nævner Lars Løkke Rasmussen “klima” i alt otte gange.

Øget fokus på samarbejde med Færøerne og Grønland

En af Mette Frederiksens pointer i åbningstalen var at klimaforandringerne skubber på for et øget samarbejde med Færøerne og Grønland. Dette samarbejde skal styrkes, understregede hun.

“Klimaforandringerne og interessen for Arktis trækker Færøerne og Grønland længere ind på den internationale scene. Jeg forstår godt Færøernes og Grønlands ønske om en mere aktiv rolle i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Jeg er enig i, at vi skal styrke samarbejdet. Dele viden og information. Vi er tre lande. Tre folk. Tre kulturer. Men vi har også et stærkt fællesskab”, sagde Mette Frederiksen.

Olieudvinding i Nordsøen blev ikke nævnt

Mette Frederiksen undlod i talen at komme ind på et muligt stop for olieudvinding i Nordsøen, som SF, Radikale og Alternativet har ytret ønske om. Der var heller ikke konkrete løfter i talen om mere vedvarende energi eller konkrete forslag til reduktion i CO2-emissioner. Ifølge regeringens tidligere udmeldinger skal der investeres massivt i energisektoren fremadrettet. Dette kræver ifølge regeringen blandt andet mobilisering af private investeringer i den grønne omstilling.

Mette Frederiksen kunne da også tidligere på måneden i forbindelse med FN-klimatopmødet i New York lancere nyheden om, at danske pensionsselskaber sprøjter 350 milliarder kroner ind i den grønne omstilling over en årrække.

S-regeringen har ligeledes fastsat en målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030 og opnå klimaneutralitet i 2050. Denne målsætning lancerede statsministeren også ved FN-klimatopmødet.

“Vi skal have klimaloven på plads inden jul. Og derefter – en klimahandlingsplan”

Mette Frederiksen (S) i åbningstalen 1. oktober 2019

En ting står fast efter Mette Frederiksens første åbningstale som statsminister. Hun nævnte klimaet flere gange end sin forgænger – og hun satser på at færdigforhandle en klimalov inden jul.

“Vi skal have klimaloven på plads inden jul. Og derefter – en klimahandlingsplan”, sagde statsministeren.