Foto: Signe Fiig

Dagligvarekæde erstatter plastikbakker med græspap

KORT NYT: Coop tager et skridt i retning af en grønnere fremtid med mindre plastemballage. Koncernen dropper nu over en halv million plastikbakker og erstatter dem med nye bakker fremstillet af 40 procent græs. Det skriver Coop i en pressemeddelelse.

Coop fremlagde i 2017 en emballagestrategi, der bl.a. betyder, at virksomheden vil reducere brugen af plastik i emballagen med 25 procent i 2025, og som et nyt skridt på vejen udskifter Coop nu 560.000 plastikbakker om året med bakker af pap og græsfibre. Materialet ligner pap, men består af 60 procent traditionel papirråvare og 40 procent græs. Dette gør ifølge Coop bakkerne langt mindre miljøbelastende og samtidig genanvendelige.

”Nu dropper vi 560.000 plastikbakker, og for os er det her blot et af mange skridt, vi ønsker at tage for at sikre mere klima- og miljøvenlige produkter for vores kunder,” siger Signe Frese, der er CSR-direktør i Coop.

Konkret vil gulerødder og kartofler fra den danske producent Søris fremover være pakket i nye græspapbakker.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man positive i forhold til det nye Coop-tiltag:

“I Danmarks Naturfredningsforening ser vi store perspektiver i, hvad man kan bruge græs til i fremtiden. Vi går især op i, hvordan det er dyrket, at det er et restprodukt, og at den nye bakke kan genanvendes, som vi kender det fra genanvendelse af pap”, siger Sine Beuse Fauerby, der er energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Coops beslutning rummer også gevinster for miljøet, da produktionen af græspapbakkerne har et mindre energiforbrug hvis man sammenligner med produktion af plast eller papirbakker.

”Vi arbejder hele tiden på at finde nye og bedre erstatninger for emballage, der belaster klima og miljø. Men vi skal gøre det sammen med producenter og leverandører, og vi skal have kunderne med. Men faktisk ser vi større og større bevidsthed hos forbrugerne om, hvordan vi handler mere bæredygtigt. Og det er netop dét, der skal til, hvis vi skal lykkes med at ændre tingene,” slutter Signe Frese fra Coop.

Fakta om græspap

Sammenlignet med produktionen af plast belaster produktionen af 560.000 græspapbakker klimaet op til 85 procent mindre.

De nye græsbakker består af 40 procent græs og 60 procent traditionel papirråvare.

Sammenlignet med bakker produceret af 100 procent papirmasse, er der en vandbesparelse på op til 40 procent ved produktion af græspap og CO2 aftrykket reduceres med 30 procent.

Kilde: COOP, Danmarks Naturfredningsforening