4. klasse fra Resen Friskole indsamlede 38.242 tomme flasker og dåser. Foto: Dansk Retursystem

4. klasse fra Struer indsamler over 38.000 tomme flasker og dåser

Det blev 4. klasse fra Resen Friskole i Struer, der vandt klimakonkurrencen Årets Panthelte. Klassen har samlet over 38.000 tomme flasker og dåser. Præmien blev overrakt torsdag af naturformidler Sebastian Klein. Det er Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen.

KORT NYT: Hele skolen var mødt op i festsalen, da 4. klasse fra Resen Friskole torsdag blev kåret som vindere af klimakonkurrencen Årets Panthelte af naturformidler og tv-vært Sebastian Klein.

Sammen med 0.-4.-klasser fordelt over hele landet har klassen haft klima og genanvendelse på skoleskemaet i uge 44. Og så har de indsamlet præcis 38.242 tomme flasker og dåser – og dette var nok til at sikre dem titlen som Årets Panthelte. 

”Vi havde prøvet at nedtone børnenes mulighed for at vinde, for det er jo en lille skole og et lille samfund, men lige pludselig gik det hurtigt. Hele lokalsamfundet bakkede op om at få samlet flasker og dåser sammen til klassen,” siger klasselærer Bodil Kanstrup.

Hun fortæller, at klassen har arbejdet med emnet siden efterårsferien med udgangspunkt i Dansk Retursystems skolemateriale.

Det er Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen. Det gør de både for at fortælle om baggrunden for det danske pantsystem, men også for at imødekomme en stigende interesse for klimaforandringer blandt børn og unge. 

”Vi ser en stigning i antallet af henvendelser fra børn og unge. De efterspørger viden om klima og genanvendelse, og de vil gerne gøre en forskel. Med Årets Panthelte ønsker vi at fortælle dem, at de kan gøre en forskel, og at de faktisk gør en forskel, når de for eksempel afleverer deres tomme flasker og dåser i flaskeautomaten og derved sikrer, at de bliver genanvendt,” fortæller Anne-Mette Bundgaard, kommunikation- og marketingschef i Dansk Retursystem.

Fakta

Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser.

Dansk Retursystem afhenter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at dette bliver gen­anvendt.

Dansk Retursystem er non-profit og har eneretten til at drive det danske pantsystem. De er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

15 tons CO2 er sparet

”Vi oplever, at den viden gør en forskel for børnene. Derfor håber vi også, at konkurrencen kan give dem ny viden og samtidig lære dem gode miljøvaner, så det at genanvende bliver en naturlig del af deres hverdag,” siger Anne-Mette Bundgaard.

Skoleklasser landet over samlede i alt 142.646 tomme flasker og dåser sammen i uge 44. Det sparede klimaet for en CO2-udledning på knap 15 tons. Til sammenligning udleder hver dansker hvert år 17 tons CO2. 

Kilde: Ritzau