Foto: Alternativet

Elbæk: Den grønneste finanslov i dette årtusinde

KORT NYT: Hos Alternativet er man stolte over, at partiet mandag aften for første gang i partiets historie var med til at præsentere en finanslov, der ifølge partileder Uffe Elbæk, er den grønneste finanslov i dette årtusind.

På det grønne område er der i aftaleteksten blandt andet prioriteret penge til en skovfond og mere urørt skov. Samtidig hæves afgifterne på en række miljøskadelige stoffer.

Regeringen og støttepartierne vil yderligere oprette Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner som skal investeres i grønne og bæredygtige projekter og ifølge regeringens ambitioner “skabe grønne arbejdspladser”.

Med finanslovsaftalen for 2020 afsættes der også penge til udtagning af landbrugsjord, hvilket kan bidrage til at reducere landbrugets drivhusgasudledninger.

Partileder Uffe Elbæk (Å) glæder sig især over, at finanslovsaftalen indeholder midler til den grønne fremtidsfond, samt at Alternativet har fået sat aftryk i aftalen, når det gælder styrkelse af Klimarådet og øget fokus på grønne obligationer.

Grønne obligationer kan ifølge Alternativet sikre et økonomisk løft til den grønne omstilling i fremtiden som fx flere investeringer i cyklisme og mere vild natur i danske skove.

”Der er ingen tvivl om, at det er en rigtig god dag for den grønne omstilling. For os har det især været afgørende at styrke klimarådet, udlægge mere urørt skov og skabe mulighed for at rejse mange flere milliarder til grøn omstilling de kommende år”, siger Uffe Elbæk.

Med finansloven for 2020 bliver den grønne omstilling “markant styrket” i forhold til målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030, lyder det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Udvalgte fokusområder Finanslov 2020

Danmarks Grønne Fremtidsfond

Udtagning af landbrugsjord

Skovfond

Hurtigere sagsbehandling i Energiklagenævnet

Styrket kapacitet i Klimarådet

Udlægning af urørt skov

Forundersøgelser mv. til energiøer

Styrkelse af det grønne diplomati

Kilde: Finansministeriet

Ifølge Finansminister Nicolai Wammen (S) kan danskerne med finansloven for 2020 nu mærke, at der er kommet en ny regering, som prioriterer den grønne omstilling.

“Det en meget grøn finanslov, som er første skridt mod at sikre en bæredygtig fremtid for de kommende generationer”, siger han.

Læs aftaleteksten

Kilder: Finansministeriet, Alternativet