Foto: Nick Karvounis, Unsplash

Analyse: Forbedring af energimærker kan spare klimaet for store mængder CO2

Husejerne kan spare klimaet for lige knap en million ton CO2 hvert år, hvis husenes energimærker bliver forbedret med bare et enkelt trin. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der nu opfordrer både den finansielle sektor og politikerne til i højere grad at favorisere husejere økonomisk, hvis de energirenoverer deres bolig.

ENERGIMÆRKNING: I analysen har Dansk Byggeri set på landets enfamiliehuse, og der ifølge Dansk Byggeri ingen tvivl. Energirenovering som isolering af lofter, gulve og mure, nye tætte vinduer og døre med videre er et stort plus for både pengepungen og klimaet.

Beregningen, der er lavet i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut, viser, at hvis alle enfamiliehuse får rykket deres energimærke ét skridt op fx fra energimærke D til C, vil man reducere udledningen af CO2 med 940.000 ton om året. Det svarer til cirka 3,3 procent af den reduktion af klimagasser, som Danmark mangler for at nå sit mål i 2030.

“Den enkelte husejer kan gøre en mærkbar forskel for miljøet ved at energirenovere, og det er samtidig en god forretning. Derfor bør der ikke være noget at betænke sig på”, siger direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Energiforbedring kan påvirke lån og fradrag

En analyse fra Copenhagen Economics viser desuden, at en bedre energiklasse gør et hus på 100 kvadratmeter ca. 50.000 kr. mere værd. Oven i kommer det, man sparer i varmeudgift. Alligevel er mange boligejere tilbageholdende med at energirenovere, lyder det fra Dansk Byggeri.

“En bygnings energimærke og dens belastning af klimaet bør have en større og tydelig indvirkning på lånemulighederne, når realkreditinstitutter, banker og andre vurderer ejendommenes værdi og beregner, hvor stort et lån man kan få i den. Muligheden for adgang til højere eller mere fordelagtig belåning kunne for eksempel gøres mere afhængig af, om energimærket er blevet bedre”, siger Michael H. Nielsen.

Der er store mængder CO2 at spare. Dansk Byggeris analyse viser, at hvis et enkelt gennemsnitshus med energimærke G bliver forbedret et hop opad til F, vil man reducere udledningen af CO2 med mellem et og fem ton hvert år, afhængig af hvordan huset bliver opvarmet.

“Et andet incitament til boligejerne kan være, at politikerne ændrer håndværkerfradraget, så den enkelte kan lægge fradrag fra flere år sammen og bruge dem på én gang til en større investering i klimavenlige forbedringer. Lige som energimærkerne bør moderniseres i takt med, at der bliver udviklet nye energivenlige løsninger, lyder det fra Michael H. Nielsen.

Bindende mål for energirenovering

Ifølge Dansk Byggeri er tre ud af fire enfamiliehuse fra før 1980, hvor man for alvor begyndte at formulere energikrav i bygningsreglementet. Og det er først og fremmest de ældre huse, der har dårlige energimærker.

“Kortlægningen viser tydeligt, at det nytter noget at stille krav i lovgivningen. Derfor opfordrer vi politikerne til at indføre en national handlingsplan for energieffektivisering af bygningerne med bindende mål og delmål for de kommende tiår. Det kunne for eksempel være krav om at reducere det samlede energiforbrug i bygninger med en procent om året”, siger Michael H. Nielsen og fortsætter:

“Det uafhængige Klimaråd kunne så med mellemrum vurdere, om målene bliver indfriet og rådgive regeringen, sådan som det skal med den kommende klimahandlingsplan”.

Kilde: Ritzau, Dansk Byggeri