Foto: Christina Ihler Madsen

Frokostpause-demo: Københavnere går på gaden for klimahandling

Ny ugentlig demonstration i København kræver at alle ministerier skal handle på klimaet. Derfor dropper over 100 københavnere frokostpausen, for hver fredag at gå i samlet flok til et nyt ministerium og påpege at al politik er klimapolitik. Og indtil videre, har de vist sig svære at ignorere.

Solen stråler over de fremmødte foran Christiansborg på denne råkolde fredag. Den brogede flok hilser familiært på hinanden. De har været her mange gange før.

I over et år, stod de hver torsdag morgen foran politikernes arbejdsplads. De ville sætte klimaet på dagsordenen og presse på for en ambitiøs klimalov. Det lykkedes. Nu genopstår aktionen som ”Operation Klimahandling”, der bevæger sig ud i gadebilledet. Hver fredag vil de besøge et nyt ministerium, med krav om at alle ministerier forholder sig til klimahandlingsplanen – som er de konkrete klimatiltag, som skal få Danmark til at nå målet om 70 procent reduktion i 2030.

Kræver handling

Aldersspændet er bredt på den farvestrålende menneskemængde. Fra helt unge folkeskolestrejkere, til dem der har passeret pensionsalderen – og alle der imellem. Fælles for dem er klimasagen. Røde bannere spændes ud med påskriften ”al politik er klimapolitik” og ”alle sektorer påvirker klimaet”.

En kvinde stiller sig op på den medbragte træ-ølkasse, det er Lise Christensen Bjerno fra klimabevægelsen der skal styre slagets gang.

”Der skal hurtige, store og fælles indsatser til. Vi må og skal holde os under 1,5 graders temperaturstigning globalt. Operation Klimahandling kræver handling. Vi er nødt til at gå på gaden for at presse dem (politikerne, red.) til at gå så effektivt til værks, som situationen og risiko for klimakollaps kræver.” udtaler Lise Christensen Bjerno til KLIMANYT.

Den første taler, Sussi Lillelund, bliver inviteret op .
”Vi havde et klimavalg. Og partibogstaverne blev grønne og luften blev varm”, siger hun mens hun slår armene ud.

”Klimaloven er bare en ramme for handling, det er ikke reel handling”, fortsætter hun, og minder de tilhørende om at danskernes CO2-aftryk ligger på 17 til 19 tons om året, i mens det på verdensplan skal være på blot tp tons.

Foto: Christina Ihler Madsen

Åh Mette, Mette, Mette, hvornår kommer den dag?

Til melodien af ”Mona, Mona, Mona” begynder flokken at vandre mod Statsministeriet. På den smukke plads bliver der spillet op til fællessang:

For vor klima er i overgang. Vores vejr er helt forkert. Australien er gået op i røg. Med ørken til dessert. Åh Mette, Mette, Mette, hvornår kommer den dag? Hvor vi går hånd i hånd – Om den her klimasag – sammen?”

Statsministerens nytårstale, er udgangspunktet for flere af dagens talere.

Den 14-årige klimaaktivist Selma De Montgomery indtog pladsen på ølkassen, og er tydeligvis ikke imponeret af ”Børnenes Statsminister”.

”Når du, Mette, bliver ved med at give os skulderklap på skulderklap, så ligger du med hvert klap et kilo af ansvar over på vores skuldre. Når du roser, i stedet for at handle, fratager du dig aktivt selv ansvaret”.

En af tilskuerne udbryder ”Hørte du det, Mette?” Men Mette er ikke til stede på pladsen, det er til gengæld partilederne Uffe Elbæk (Å) og Pernille Skipper (Ø).

Der spilles op til at sangen til Mette Frederiksen skal synges igen.

Så kom klimaloven til os. Den lød ikke særlig godt, blev kaldt super ambitiøs men mangler alt det der med småt.”

“Det påvirker helt sikkert Mette og jo også højrefløjen, at der er så mange mennesker der går op i det, handler på det og råber op omkring det” siger Pernille Skipper (Ø) til KLIMANYT. Foto: Christina Ihler Madsen

Politikerne bliver holdt til ilden

I mens der synges, fanger KLIMANYT Enhedslistens Pernille Skipper til en kommentar om, hvad dette ugentlige borgermøde har af betydning for den grønne politik på borgen.

”Det her betyder jo at politikerne hele tiden bliver holdt til ilden. Det betyder at vi ikke glemmer det, og det betyder at vi ved at nogen holder øje med os. Helt ærligt, det betyder bare at man ikke tør at lade vær – forhåbentligt”, siger hun.

Til spørgsmålet om Operation Klimahandling også har en effekt på partier, som ikke traditionelt har haft en grøn dagsorden, svarer Enhedslistens politiske ordfører:

”Det der er det spændende i den tid vi lever i lige nu, det er, at det er blevet allemandseje. De 70 procent, det er selv Dansk Folkeparti og Dansk Industri, der nu har været inde over det. Det påvirker helt sikkert Mette og jo også højrefløjen, at der er så mange mennesker der går op i det, handler på det og råber op omkring det”.

Sangen bag os er ved at slutte.

Åh, Danmark, Danmark, Danmark, hvornår kommer den dag? Åh, EU, EU, EU, hvornår kommer den dag? Åh, Klode, Klode, Klode, hvornår kommer den dag? Hvor vi ta´r hånd om dig og vinder dén her sag, sammen?”

Flokken bevæger sig tilbage bag banneret og vandrer retur til udgangspunktet foran folketinget. Her samles alle om den mundtlige opslagstavle, hvor der oplyses om relevante klimaaktiviteter.

Foto: Christina Ihler Madsen

Tale på ølkassen

”Den første Operation Klimahandling gik fabelagtig godt”, fortæller Lise Christensen Bjerno. ”Skøn stemning, stor og bred opbakning fra alle aldersgrupper og grupperinger”.

Sussi Lillelund deler samme begejstring.”Vi håber, at vores ugentlige folkelige pres og varierende klimapolitiske emner vil sætte skub i den grønne omstilling i Danmark, som i dag går alt for langsomt.”

Noget tyder på at denne samling af mennesker, som stædigt samler sig uge efter uge, er lykkedes med at få hul igennem til regeringen.

Sangen til Mette Fredriksen blev overbragt til statsministeren efter det første event. Fredagen efter, kom klimaminister Dan Jørgensen (S) ned fra sit kontor, for personligt at modtage et brev. Den efterfølgende fredag, kom sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ikke blot ned og hørte taler – han stod selv op på ølkassen og holdte sin egen tale.

Hvilken effekt Operation Klimahandling vil få på forhandlingerne om klimahandlingsplanerne, er ikke til at spå om. Men det har vist sig svært at ignorere, når forskellige folkegrupper går sammen om en sag. Særligt når de hver uge, i kulde og regn, møder op foran ens hoveddør, mens de insisterer på dialog og handling.

Operation Klimahandling går fra Rigsdagsgården i København til et nyt ministerium, hver fredag klokken 11.30.Deltag i debatten

Èn kommentar til “Frokostpause-demo: Københavnere går på gaden for klimahandling

  1. Sejt 👍 godt initiativ. Tak til alle jer, der synligt og ihærdigt kæmper for klimaet for bevarelse af vores klode – I er helte. Super god artikel, Christina Ihler Madsen

Lukket for kommentarer.