Foto: Mikael Kristensen

Ny bog: Kærlig karikatur af en klimatosse

Mikael Kristensen
Følg mig

Når vi ikke bekæmper verdensomspændende corona-virus, skal vi også huske at spise mindre kød, køre mindre i bil, spare på vandet, undgå plast, flyrejser og helst ikke streame for meget Netflix. Men hvor store afsavn kan man egentlig affinde sig med, når man er et voksent menneske, der er vant til privilegier? Det sætter Mette Reinhardt Jakobsen spot på i sin nye roman Den dag Bitte blev bæredygtig.

NY KLIMA-ROMAN: I Mette Reinhardt Jakobsens nye roman Den dag Bitte blev bæredygtig møder vi Bitte, som, godt provokeret af omgivelsernes apati og laden-ståen-til, en dag beslutter sig for at tage ansvar – hun vil leve langt mere bæredygtigt. Bitte går derfor på barrikaderne med de midler, der nu engang står til rådighed ude i forstadens parcelhuskvarter.

Gejsten er stor hos Bitte, men desværre for den almindelige ro og orden kan hun ikke lade være med også at stikke næsen i andres anliggender. Det betyder, at tingene hurtigt løber løbsk, hvilket resulterer i en række absurde situationer:

“Det sympatiske ved Bitte er, at hun oprigtigt ønsker at ændre på tingenes tilstand og stilstand. Hun kigger på, hvad hun selv kan gøre, og så handler hun på det. Problemet er, at hun ikke rigtigt formår at blive på sin egen banehalvdel. Lad os bare sige, hun har en pæn mangel på impulskontrol”, fortæller forfatter Mette Reinhardt Jakobsen.

Ingen løftede pegefingre

Forfatter Mette Reinhardt Jakobsen Foto: Thomas Søndergaard


Den dag Bitte blev bæredygtig er en kort roman om et stort tema, nemlig hvordan man som menneske forholder sig til klimaproblematikken. Og den er fortalt med humor frem for stereotypt klimakritisk. På den måde forholder romanen sig til det lille menneskes rolle – men også det vanskelige ved at ændre på status quo uden at støde omverdenen fra sig.

Spørger man forfatteren, hvorfor denne type litteratur er vigtig, svarer hun:

”Litteraturen, og kunsten generelt, har en vigtig rolle i forhold til at holde et spejl op, som læseren eller beskueren eller lytteren så kan betragte sig selv i. Jeg håber, at man, når man er færdig med at krumme tæer over Bitte og hendes bestræbelser, lige kigger lidt indad og overvejer, hvilket hold man egentlig selv helst vil spille på.”

Den dag Bitte blev bæredygtig er udkommet på Byens Forlag.

Om forfatteren

Mette Reinhardt Jakobsen er cand. mag i fransk og medievidenskab samt uddannet fagjournalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Den dag Bitte blev bæredygtig er hendes fjerde roman. Til daglig bor og arbejder hun i Århus.