Verdensmål, mere natur i Danmark, plastikaffald og stigende havtemperaturer eller hvad med en lanbrugspolitisk torsdagsbar med Martin Merrild og Maria Gjerding? Mulighederne er mange på dette års Folkemøde. Foto: Joshua Tree

Folkemøde-guide: Klima og natur-events du ikke må gå glip af

Når du går rundt mellem teltene på Folkemødet, kan det være svært at danne sig et overblik over hvad der er hot og hvad der er not. Derfor kommer her en lynguide til otte arrangementer, som sikrer dig relevans og alsidighed når det gælder klima, natur og miljø på Folkemødet.

TORSDAG

Klimaambassadør – ud fra FN’s verdensmål 13: klimaindsats

Hvad: Ved dette debatarrangement stiller AOF spørgsmålstegn ved deres eget koncept ”klimaambassadør”. Ambassadørrollen er lanceret ud fra FN’s verdensmål 13: klimaindsatsen. I paneldebatten vil repræsentanter fra kommuner, aktivistgrupper og politiske klimaordfører blandt andet diskutere, om der er måder hvorpå enhver kan leve sit liv, og på den måde påtage sig rollen som klimaambassadør, hvordan udviklingen i livsstilen helt praktisk kan vendes – og sidst men ikke mindst om bæredygtighed blot er blevet en ny reklamesøjle for at sælge produkter.

Hvor: C8 – Dansk Folkeoplysnings Samråd

Hvornår: 13.00 – 14.00

Rådslagning – Hvad skal der til for at vi får mere natur i DK?

Hvad: Ved denne workshop får du mulighed for at være med til at brainstorme på, hvad der skal til for, at vi får mere natur i Danmark. Ud over publikum vil der også være repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, spejdere, landmænd, politikere, jægere, banker og naturvejledere, som tilsammen udgør ”vismandsrådet”. De vil undersøge og diskutere udfordringen med at få mere natur i Danmark ud fra otte fastlagte perspektiver. Til sidst vil vismandsrådet præsentere deres indsigt og anbefalinger til en helhedsløsning. Derudover vil de også svare på spørgsmål fra Danmarks Naturfredningsforenings Facebook-brugere. De anbefalinger og idéer som publikum og vismandsrådet kommer frem til, vil indgå i Danmarks Naturfredningsforenings fremadrettet indsats for naturen.

Hvor: C12 – Danmarks Naturfredningsforening

Hvornår: 14.15 – 16.45

Natur- og landbrugspolitisk torsdagsbar

Hvad: Mød naturens og landbrugets nye power couple i form af Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding og Landbrug og Fødevarers formand Martin Gjerrild. Ved dette mingle-arrangement vil de to parter tale om deres nye fælles udspil, der blandt andet har til formål at sikre 100.000 hektar ny natur i Danmark: Fælles løsninger – for natur og landbrug.

Hvor: C12 – Danmarks Naturfredningsforening

Hvornår: klokken 17.00 – 18.00

FREDAG

Fly, bøf eller brændeovn: Hvad vil du ofre for klimaet?

Hvad: Denne debat tager udgangspunkt i et af de helt store spørgsmål, som du sikkert har stillet dig selv flere gange, når snakken er faldet på at redde kloden: Hvad er jeg villig til at ofre for at komme klimaproblematikken til livs? Og hvad nytter det at jeg som privatpersoner laver en masse små og store ændringer i min livsstil, hvis det bare er en dråbe i havet? Alle ved at der skal gøres noget, men hvad skal vi ofre? Med kloge hoveder som tænketanksdirektør Martin Ågerup, bæredygtighedsordfører Lea Wermelin, forfatter Signe Wenneberg og international programchef ved WWF Jacob Fjalland med Anna Ingrisch i spidsen, bliver du inviteret med indenfor til et dilemmaspil om klimaet.

Hvor: G6 – Geelmuyden Kieses folkemødetelt

Hvornår: 09.30 – 10.00

Plastikparadokset: Fra skabelse til skraldespand

Hvad: Med Cecilie Beck som moderator kan du følge plastikkens vej gennem livet, fra det bliver produceret, brugt som emballage og til det ender i skraldespanden. Når plastik bliver bortskaffet, kan det give enorme miljømæssige problemer, men samtidig er det også med til at sikre os friske og holdbare fødevarer. Paradokset ligger i at det omdiskuterede materiale har mange fordelagtige egenskaber, men samtidig er uforsvarlig brug og bortskaffelse med til at kvæle jorden. Som debattører deltager Søren Brinck, Adm. direktør, Carlsberg DK, Jakob Kristensen, Direktør Outbound, Stena Recycling og Peter Sommer-Larsen, Director for Plastics Technology, Teknologisk Institut

Hvor: K10 – DI-Dansk Industri

Hvornår: 12.15 – 13.00

Hvad sker der med naturen i havet, når temperaturen stiger?

Hvad: Bliv klogere på hvad der sker under overfladen, når havene stiger. Klimaforandringerne fører nemlig ikke kun stigende vandstande med sig, men også ændringer i havets natur. Norge har taget lederrollen i kampen for at sikre et rent hav, og derfor er Norges ambassadør i Danmark, Aud Kolberg, inviteret til at debattere med professor i biologisk oceangeografi Katherine Richardson fra Københavns Universitet om, hvad vi kan gøre og om vi overhovedet kan gøre noget for diversiteten i havene.

Hvor: C12 – Danmarks Naturfredningsforening

Hvornår: 16.30 – 17.15

LØRDAG

Kan iværksættere tænke klima og kroner samtidig?

Hvad: Et alsidigt panel tager et kig på og debatterer, om det danske innovationssystems kapacitet er klar til at gribe de idéer, der kan generere bæredygtig udvikling og værdi for samfundet. Som publikum får du mulighed for at blive klogere på den nye generation af løsningsorienterede innovatører og virksomheder, der ønsker at være med til at tænke nyt og bæredygtigt, når kampen mod et forandret klima skal tages op. Det er dog ikke nødvendigvis den lette øvelse for iværksættere at udvikle de helt rigtige og bæredygtige forretningsmodeller, og slet ikke at fremme risikovilligheden hos investorerne.

Hvor: H8 – IværksætterSkibet

Hvornår: 10.30 – 11.20

Fra affald til råstof

Hvad: Kom med inputs til debatten om, hvordan vi alle kan motiveres til at bidrage til den cirkulær økonomi. Det er nødvendigt at alle giver en hånd med i kampen om at sikre klimaet, men skal vi motiveres ved hjælp af skattepolitiske incitamenter, tilskudsordninger, afgifter, moral eller noget helt andet? Mia Tang, Seniorkonsulent, Lindskov Communication og Chresten Heide-Anderson, Projektchef, EPS Airpop vil deltage i debatten

Hvor: F15 – Fællesskabsscenen

Hvornår: 15.00 – 15.50