Foto: Ida Steenfeldt Andersen

Grønt samarbejde skal reducere ZOO’s strømforbrug


Et samarbejde mellem Zoologisk Have i København og PKA’s energifond skal være med til at reducere havens strømforbrug med 20 procent.

Zoologisk Have i København og PKA’s energifond i form af SustainSoultions har indgået et ambitiøst og meningsfuldt samarbejde, der skal ende ud i en fordel for begge parter, og sidst med ikke mindst også for miljøet og klimaet.

Samarbejdet har nemlig til formål at reducere ZOO’s strømforbrug med 20 procent. Projektet er et led i en omfattende forvandling af haven, som begyndte i starten af år 2018. En del af havens forvandling har været udvikling af og en kærlig hånd til de bygninger, legepladser og områder som haven indeholder, mens andre initiativer ikke kun er blevet igangsat for udseendes skyld.

Administrerende direktør i ZOO, Jørgen Nielsen, forklarer at udseende og indtryk af haven er vigtigt, men slår fast at et grønt udgangspunkt er altafgørende:

”For mig er det helt afgørende, at vi udvikler os med fornuft og omtanke for miljøet. Jeg er derfor glad for at vi har fundet en samarbejdspartner med sans for at sætte lige så ambitiøse klimamål som os, og med evnerne til at føre dem ud i livet”, siger han om samarbejder med SustainSoultions.

Sol og vand bidrager

Besparelserne på de 20 procent af ZOO’s strømforbrug skal primært findes ved at installere solcelleanlæg på tagene af en del af dyrenes anlæg og andre bygninger. Med en størrelse på 11 hektar har ZOO et stort areal hvor solens energi kan opfanges på.

Store dele af haven er dog udendørsanlæg og veje til besøgende, men haven indeholder stadig bygninger og indendørs anlæg hvor solcellerne kan blive placeret ovenpå, og dermed bidrage til besparelsen.

Derudover får flere af vandrenseanlæggene en klimavenlig overhaling, som bidrager til en udbygget kapacitet. Det vil få vandet i anlæggene til at fremstå mere rent og klart. De dyr der lever ved og i vandet får derved et mere klart udsyn når de dykker. Det kan også komme havens besøgende til gode.

Især dem der lægger vejen forbi Flodhestehuset. Flodhestenes færden i vandet kan nemlig betragtes på tætteste hold.

Hos isbjørnene er det cirkulationspumperne der bliver effektiviseret. På den måde er de med til at spare strøm, når der skal dannes tempereret vand til de hvide bjørne.

SustainSolutions har udviklet løsningerne

Det er energirenoveringsvirksomheden SustainSolutions der står bag de grønne løsninger, som skal gøre den store strømreduktion mulig. SustainSolutions administrerer pensionsselskabet PKA’s investeringsfond på 300 millioner kroner. Pengene i fonden skal investeres i grønne energiforbedrende projekter, som det der er i gang i ZOO.

Kommunikationskonsulent hos SustainSolutions, Sophie Graabirk er glad for det grønne samarbejde. Hun forklarer at SustainSolutions’ arbejder med solceller går igen i flere af deres projekter.

”Vores gode og brede erfaringer med solceller fra andre projekter, er blevet brugt som en bærende og vigtig faktor i samarbejdet med ZOO. Solcellerne er den primære årsag til, at målsætningerne er blevet sat så højt som de er, og det er en fordel for projektet”, siger hun til KLIMANYT.

Udover solceller og vandrensningspumper fremhæver hun også ZOO og administrerende direktør Jørgen Nielsen som altafgørende for projektets tilblivelse.

”Man kan mærke at viljen og lysten til at gøre noget godt for miljøet er ægte. Han (red. Jørgen Nielsen) mener det virkelig og tror på det, når han sætter ambitionerne højt på vegne at haven”, siger Sophie Graabirk.

Sophie Graabirk håber og tror på, at det kan rykke ved byggebranchens generelle bevidsthed på klima- og miljøområdet, når store aktører som ZOO gør en indsats og dermed viser vejen frem.

”Vi har på vores afgrænsede område både mulighed og ansvar for at gå forrest, når det gælder fremtidssikrede klimaløsninger og energiforbedringer. Med projektet her er vi godt på vej, og det er jeg selvfølgelig stolt og glad over”

Jørgen Nielsen, adm. direktør, ZOO, København

Strømbesparelsen i almindelige forhold

De 20 procent som ZOO sparer med energirenoveringen aflaster samlet set miljøet for 170 tons CO2, og 6 millioner liter vand om året. Det svarer til, at et villakvarter med over 100 parcelhuse fuldstændig stoppede med at bruge strøm i et år. Samtidig skulle 40 af familierne i villakvarteret slet ikke bruge noget vand.

Med både butikker, anlæg, restauranter og asfalteret veje kan ZOO ifølge administrerende direktør Jørgen Nielsen sammenlignes med en lille landsby.

”Vi har på vores afgrænsede område både mulighed og ansvar for at gå forrest, når det gælder fremtidssikrede klimaløsninger og energiforbedringer. Med projektet her er vi godt på vej, og det er jeg selvfølgelig stolt og glad over”, udtaler Jørgen Nielsen.

Projektet betaler sig selv

Energirenoveringen koster 12 millioner kroner. Denne finansiering kommer fra SustainSolutions selv, som administrerer PKA’s energifond på 300 millioner kroner.

SustainSolutions tænker og udfører energirenoveringen i tæt samarbejde med ZOO, men det er i sidste ende dem selv der står på mål for udførelsen og effekten af projektet.

Dette er dog ikke noget der skræmmer SustainSolutions, da projektet står til at betale sig selv tilbage i løbet af de næste 11 år. På den måde skal ZOO ikke have penge op af lommen, og efter tilbagebetalingen af projektet, kan ZOO tilmed udnytte den fulde besparelse selv.

Energiprojektet står færdigt ultimo juni.