Hvis man kigger rundt i de fleste danske hjem, er det ikke usædvanligt, hvis samtlige familiemedlemmer ejer hver deres smartphone, tablet, TV og computer Foto: Unsplash

Danskerne er mere klimabevidste, men det private energiforbrug stiger

Ifølge tal fra Dansk Byggeri, er forbruget i danskernes husholdninger steget med 4,8 procent siden 1990. Det er en pæn stigning, når man tager med i betragtning, at mange danskere har fået bedre isolering, skiftet til LED-pærer, køber bedre og mere miljørigtig elektronik. Men hvorfor er der så en stigning i privatforbruget?

Ifølge energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen, hænger stigningen sammen med det økonomiske opsving. Selvom der tages mange strømbesparende tiltag, opvejer det ikke stigningen i forbruget:

”Selvom flere sparer på energien med nye vinduer, isolering, LED-pærer og andre strømbesparende tiltag, så kan det ikke opveje, hvad vi anskaffer os af fx ny elektronik. Det økonomiske opsving gør også, at flere har råd til fx både en opvaskemaskine og en iPad, og så er vi samtidig blevet flere indbyggere”, siger Camilla Damsø Pedersen.

Flere smartphones

Hvis man kigger rundt i de fleste danske hjem, er det ikke usædvanligt, hvis samtlige familiemedlemmer ejer hver deres smartphone, tablet, TV og computer. Dertil kommer også hjemmets udstyr som fx ovn, køleskab, mikrobølgeovn, opvaskemaskine, vaskemaskine, elkedel og kaffemaskine . På bare 3 år er stigningen af eksempelvis smartphones i familiehjem steget med 5 procent, ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Vi har altså tilegnet os en stor mængde elektronik, der derfor skaber en stor procentvis stigning i elforbruget på trods af en større tilstedeværelse af miljøbevidsthed hos flere danskere.

Kilde: Dansk Byggeri

Dertil kommer vores ikke-elektroniske forbrug, som ikke måles på vores husholdningers strømforbrug. Køber du fx en t-shirt, vil produktionen og transporten af denne have et mærkbart energiforbrug. Alt maden, vi køber, har et energiforbrug, ligeså vel som den kaffe vi drikker, de møbler vi køber, og de blomster vi sætter i vasen.

Tallene der viser, at vores husholdningers energiforbrug er steget med 4,8 procent er altså væsentligt højere, hvis vi medregner alt det, vi køber og bruger. I takt med at danskernes økonomi er blevet bedre er forbruget steget. Derfor stiger vores energiforbrug på trods af en større miljøbevidsthed blandt de fleste af os.

Det viser derfor, at det ikke er nok, at vi køber mere miljørigtige produkter. Vi skal altså også forbruge mindre.

Læs mere om danskernes forbrug og elektronik i hjemmet