Børn og unge har brug for lommer, hvor man kan blive væk, og fordybe sig i naturen. Hvor man ikke skal præstere noget, men har lov til bare at være til, og mærke sin egen puls sammen med naturens, skriver Thea Hass. Foto: Spejderne

Lidt mere spejder er godt for biodiversiteten

Af Thea Hass
Direktør, Spejderne

DEBAT: Spejderne var for nylig repræsenteret på regeringens møde på Marienborg, som en opstart til en ny natur- og biodiversitetspakke. Det var vi sammen med andre centrale civilsamfundsaktører som bl.a. Dansk Ungdoms Fællesråd og Friluftsrådet.

Der blev præsenteret nogle ganske bekymrende fakta på mødet. Grunden til at biodiversiteten falder i disse år skyldes ikke primært klimaforandringer, men derimod at vi er i gang med at ødelægge dyrenes levesteder. Udryddelse af levesteder udgør 50 procent af forklaringen på faldet i biodiversitet. Selv hvis vi får løst klimaproblemet, har vi ikke løst biodiversitetsproblemet.

Set i det lys er det indlysende, at der er brug for mere natur i Danmark, og den dagsorden må det være indlysende let at koble sig på.

Spejdernes perspektiv er, at det er væsentligt at få skabt mere natur i Danmark, – både mere vild natur og mere sammenhængende natur, og at offentligheden samtidig skal sikres adgang til naturen. Børn og unge lærer naturen bedst at kende, når de færdes i den, og man er bedst til at passe på noget, som man holder af.

Thea Hass er direktør i Spejderne. Forleden var hun og en række organisationer og eksperter inviteret til Marienborg-møde med statsminister Mette Frederiksen om biodiversitet i Danmark. Foto: Erik Lund

Brug for fordybelse

Samtidig ser vi et stort behov for, at der skabes bedre muligheder for at kunne opholde sig i naturen på fornuftig vis. Vi ser meget gerne, at der etableres flere teltpladser og flere sheltere, og flere bålpladser, der giver muligheder for at overnatte i naturen og færdes i naturen på ansvarlig vis.

Vores børn og unge lever i dag alt for ofte en tilværelse, hvor man nærmest er pakket ind i vat fra morgen til aften. En tilværelse, hvor alle farlige og ukontrollable elementer er pillet ud. Dagen er skemalagt fra tidlig morgen til tidlig aften, og der er altid nogen, der ved helt præcist, hvor man befinder sig.

Børn og unge har brug for lommer, hvor man kan blive væk, og fordybe sig i naturen. Lommer, hvor man ikke skal præstere noget, men har lov til bare at være til, og mærke sin egen puls sammen med naturens.

Følelsen af at være i en stor skov, hvor der er højt til loftet, og så mørkt at man kan se stjernerne. Mange børn vokser op i områder, hvor man aldrig rigtig ser stjernehimlen. At sidde i mørket og føle sig lille under den store stjernehimmel er en oplevelse, som alle børn burde opleve.

“Børn og unge har brug for lommer, hvor man kan blive væk, og fordybe sig i naturen. Lommer, hvor man ikke skal præstere noget, men har lov til bare at være til, og mærke sin egen puls sammen med naturens”.

Thea Hass, direktør, Spejderne

Mange børn har aldrig sovet udenfor. Alle, der har prøvet at sove ude, ved hvilken fantastisk oplevelse det er. At føle samklangen med naturen, at kunne fornemme mørket og stilheden, at kunne høre løvet rasle i vinden, og at høre de første fuglestemmer en tidlig morgen er en gratis luksus, som vi alle burde kræve at få langt større del af.

Flere og flere børn har aldrig hoppet i en vandpyt! Hvordan skal man kunne se værdien af at passe på naturen, hvis man aldrig har oplevet alt det sjove ved den?

En folkesag

Marienborg-mødet repræsenterede en historisk mulighed for at samle en bred vifte af organisationer bag en stærk indsats for at sikre biodiversiteten.

Det er ikke nok at invitere Tordenskjolds soldater med ind omkring arbejdet, hvis vi for alvor skal lykkes med denne store udfordring. Det er helt rigtigt set af regeringen, at vi skal gøre biodiversitet og dét at passe på naturen til en folkesag, hvor alle – også civilsamfundsorganisationer – skal bidrage, og hvor vi især skal sørge for at få børn og unge med i arbejdet.

Hvis vi skal lykkes med at skabe mere biodiversitet, skal vi have de kommende generationer til at leve sig helt ind i problemstillingen – og det gør vi bedst ved at få dem til at leve sig helt ind i naturen. Derfor er det vigtigt at have spejderbevægelsen og andre civilsamfundsorganisationer med i arbejdet, fordi vi netop er med til at danne børne og unge til at begå sig i naturen.

At gå til spejder er en god måde at lære at begå sig i naturen – og så får man desuden en masse andre gode sidegevinster med, i form af livslange venskaber og evnen til at begå sig i et fællesskab.

Da spejderbevægelsen sidst holdt Spejdernes Lejr i 2017 på Kær Vestermark i Sønderborg, var det en mærkesag at efterlade området lige så pænt, som da vi kom. Hvilket bestemt er en udfordring, når 37.000 børn og voksne har levet i telte i massivt mudder i en uge. Men det er en udfordring, som selvfølgelig skal tages op. Her skal man ikke undervurdere den stolthed, der også ligger i at kunne aflevere et lille stykke Danmark tilbage efter brug i god stand!

Så vi skal have mere natur, mere vild natur, og mere sammenhængende natur. Og der skal være fri og lige adgang til naturen for alle, og bedre faciliteter, der gør ophold i naturen lettere tilgængelig for mange. Samtidig vil vi gerne være med til at arbejde for, at flere lærer at færdes i naturen med respekt og omtanke, ikke mindst vores børn og unge.

Læs mere: Biodiversitets-eksperter mødes på Marienborg

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos KLIMANYT skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til redaktion@klimanyt.dk