Foto: Forlaget Turbine

Mad der er godt for dig, økonomien og planeten

Joyce Claire Lynch
Latest posts by Joyce Claire Lynch (see all)

Svenske Hanna Olvenmarks populære opskriftsbog “Klimamad” er nu udgivet på dansk. Bogens magi ligger i, at du uden at tømme opsparingen kan lave farverige, smagsindpakket vegetariske retter til enhver lejlighed og smag.

I dag er mad ikke bare en kilde til at stoppe mavens knurren. Mad skal være sundt, klimavenligt, varieret og præsentabelt – alt imens det helst ikke må vælte budgettet. Specielt den økonomiske bekymring blev Hanna Olvenmarks mødt af, da hun som nyuddannet diætist begyndte at vejlede sine patienter.

Ofte mødes vi af billedet af, at sund mad er noget eksklusivt. Det kan handle om trendy “bowls” til 80 kroner stykket, eksotiske grøntsager, som er smukt pakket ind, eller forskellige slags dyre superpulvere, som formiddagsaviserne får os til at føle, at vi bare må have for at forsyne kroppen med det, den har brug for, indleder Hanna. 

Netop fremstillingen af sund mad som en stor økonomisk udgift ønsker Hanna at gøre op med i “Klimamad” – en opskriftsbog, som egner sig til alt lige fra den studerende til familier, der ønsker sund og klimavenlig mad i en travl hverdag.

Stay cheap

Selvom Hannas 50 indbydende vegetariske retter taler for sig selv, så gemmer hver ret på en ekstra finesse. Alle retterne koster maks. 10 kroner per portion, da alle skal have råd til at praktisere klimavenlig madkundskab. Og Hanna har flere gaver med til læseren. Hun præsenterer fire årstidsbestemte 300-kroners menuer, hvor en udførlig indkøbsliste muliggør, at alle ugens aftensmåltider kan klares for 300 kroner og stadig mætte op til fire munde.

Når det kommer til mad må man nemlig godt være nærig. Nærighed er ofte forbundet med noget negativt – men når det handler om mad, så er nærighed, ifølge Hanna, vejen frem. Mottoet “Stay cheap”, der startede som en spøg Hanna og veninder imellem, er nu Hannas bedste råd til dig, som ønsker at lave mad, der både gavner krop, økonomi og klima. Vi skal nemlig være nærige med planetens ressourcer:

Vi forbruger, som om morgendagen ikke eksisterede, og lever i en vis forstand af sparepenge, som ikke findes. Måden vi forbruger på i dag er uholdbar. Vi må mindske vores eget aftryk på den her planet. Og når det kommer til maden, har vi virkelig en mulighed for at gøre netop det. Her har du mulighed for at påvirke din økonomi, fremtid og planetens fremtid, skriver hun.

Tanken bag “stay cheap” skal ikke forstås som, at du skal gå sulten i seng eller gå efter den billigste variant. Nærighed handler snarere om at få det optimale ud af de ressourcer, du har adgang til.

“Tanken bag “stay cheap” skal ikke forstås som, at du skal gå sulten i seng eller gå efter den billigste variant. Nærighed handler snarere om at få det optimale ud af de ressourcer, du har adgang til”

Nøjsom tilgang

Hannas indstilling til mad udspringer, som for så mange andre, fra hendes barndom. Hannas forældre var skilt, og hun voksede derfor op med to vidt forskellige ideer om, hvad et køleskab skulle indeholde. Hannas mor havde travlt og handlede ind fra dag til dag, hvorfor meget af det indkøbte mad stod uberørt hen i køleskabet og endte i skraldespanden, når holdbarheden var overskredet. Hannas far derimod gik nøje op i sine indkøbslister og gjorde en dyd ud af, at hans indkøb altid var formålsbestemte.

To uger i en mageløs natur, hvor dagens gøremål bestod af at vandre, holde pause, spise og sove. Vandring blev en øjenåbner for forfatter Hanna Olvenmark. Foto: Forlaget Turbine

Ved at lade sin fars nøjsomme tilgang betegne sit eget forbrug, fik Hanna pludselig råd til at realisere en livslang drøm – en vandretur til Mount Everest Base Camp i Nepal.

Jeg begyndte at sørge for altid at have madpakke med, spise vegetarisk, cykle og gå i stedet for at tage bussen. Tage venner ud på “udemiddag” i stedet for at tage på restaurant, forklarer Hanna.

I dag er vandreturen en signatur, for alt hvad Hanna står for. To uger i en mageløs natur, hvor dagens gøremål bestod af at vandre, holde pause, spise og sove fik Hanna til at reflektere over, hvad der egentlig, betød noget for hende. Hendes daværende job var ikke en del af ligningen, så jobbet fik Hanna hurtigt sagt op efter hjemkomsten. Mottoet “stay cheap” og billig, klimavenlig mad fyldte derimod tankerne, hvilket resulterede i, at Hanna startede madbloggen Portionen under tian.

Vegansk mæthed morgen, middag og aften

Siden da har det taget fart. Ikke nok med at hendes madblog dagligt har flere tusind besøgende, så er hendes digitale madblog nu rykket ind i svenskernes køkken i form af den nye bog “Klimamad”.  Nu er det ikke længere en forudsætning, at du mestrer det svenske sprog for at følge med – opskriftsbogen er nu også udgivet på dansk.

Bogens opskrifter dækker dig ind lige fra morgen til aften – og som en ekstra bonus er størstedelen af opskrifterne i bogen veganske. Til de resterende retter, som er vegetariske, tipper Hanna om, hvordan retterne kan laves i en vegansk udgave. Netop den veganske model beskriver Hanna, som kilden til utrolig meget lækker, billig og klimavenligt mad. Omend du går den veganske eller vegetariske vej, så vil hver ret ifølge Verdensnaturfondens madkalkulator ligge inden for planetens klimabudget (0,5 kg CO2e), som det lyder i bogen.

Med klimaets accept in mente er der kun at ønske god læselyst og bon appetit!

“Klimamad” af Hannah Olvenmark er udkommet på dansk på forlaget Turbine.