"Jeg elsker sport i og tæt på havet. Samtidig bekymrer jeg mig om den stigende plastikforurening jeg ser i havene omkring os. Og hvad vil være mere oplagt at kombinere det?", fortæller Signe Simonsen. Hun er initiativtager bag Race for Oceans og tog i maj måned en researchtur fra Rømø til Skagen for at kortlægge den kommende Race for Oceans-tur. Foto: Signe Simonsen

Lige nu: Ildsjæle arrangerer plastik-indsamling ved Vestkysten

Mikael Kristensen
Følg mig

Hvert år skyller 1000 tons plastik op langs den danske vesterhavskyst.
I august tager en række ildsjæle derfor initiativ til en stor plastikindsamlings-event under navnet Race for Oceans. Indsamlingen strækker sig fra Sylt til Skagen.

Formålet med Race for Oceans er, at skabe fokus på den stigende plastikforurening i havene gennem en stafet, der går fra Sylt til Skagen langs den jyske vestkyst. Turen strækker sig over 10 dage fra den 13. august til den 22. august. Eventen understøtter FN’s Verdensmål nummer 14, der har fokus på livet i havet.

“Alle kan være med, uanset forudsætninger. Den stigende plastikforurening i havene omkring os er jo en ting, der vedrører os alle”, siger initiativtager Signe Simonsen fra Race for Oceans, der står bag plastindsamlingen.

Konceptet består af tre dele: en sportsevent, der er selve hovedaktiviteten, strandrensning på udvalgte strækninger samt Walks & Talks, hvor konsekvenserne og løsningsforslag af plastikforureningen drøftes. Blandt andet kan man få sig en gåtur med Henrik Beha Pedersen, der er grundlægger og formand for organisationen Plastic Change.

“Den danske vestkyst er vores vindue mod verdenshavene. Her ser vi det konkrete globale aftryk fra plastikforureningen ført her til af havstrømmene. Vesterhavet er Danmarks plastikflanke ud mod verden, og de daglige “opkast” fra havet er en konstant påmindelse om, at vi er bagud i den kamp lige nu”, siger Henrik Beha Pedersen til KLIMANYT.

Han har netop være på sommerferie ved Vesterhavet, og han forventer at finde en række forskellige former for plastik på stranden, lige fra vatpinde, cigaretskodder og ballonholdere til asiastisk rispapir og engangs-lightere. Ifølge Henrik Beha Pedersen stammer 20 procent af plastikforureningen i havet fra aktiviteter til søs.

Hvert år udledes omkring 8 millioner tons plast i verdenshavene. Her er det plastik på den jyske vestkyst. Foto: Signe Simonsen

Også fællesskabet er i højsædet i forbindelse med den store strandevent ved Vestkysten. Under sports-eventen, skal deltagerne fx hjælpe hinanden med at flytte en depeche fra Sylt til Skagen over de 10 dage. Det kræver både fællesskab og gejst.

“Depechens rejse skal symbolisere en bølge i form af en bevægelse, der skal til for, at vi i fællesskab kan løse den udfordring, vi står overfor i forhold til plastikforurening. Hvis vi alle bidrager, så er sandsynligheden for at lykkedes med så stor en samfundsmæssig udfordring større”, siger Signe Simonsen til KLIMANYT.

Ruten langs kysten er inddelt i 189 sektioner, hvor man kan tilmelde sig en eller flere sektioner. Disciplinerne er givet på forhånd i form af enten løb eller gang på stranden, havkajak eller open water-svømning, alt efter forholdene på den enkelte strækning.

Fakta om plastik i havene:

I dag indeholder oceanerne et ton plastik for hver fem ton fisk

Hvert år udledes ca. 8 millioner tons plast i verdenshavene. Det svarer til en lastbil fuld i minuttet

Plastikforurening rammer mindst 700 af havets dyrearter, hvoraf mange af dem allerede er truede på grund af andre miljøpåvirkninger

100.000 havpattedyr og skildpadder samt én million havfugle dør hvert år på grund af plastforurening

Hvis vores nuværende forbrug og håndtering af plastik fortsætter, vil der i 2050 være 12 milliarder tons plastik, der potentielt kan havne i naturen

Kilde: WWF

Der vil på udvalgte eventdage også blive arrangeret strandrensninger. Disse planlægges i samarbejde med Kommunernes Internationale Miljø Organisation (KIMO), udvalgte kommuner samt lokale ildsjæle.

”Den stigende plastikforurening i havene omkring os er jo en ting, der vedrører os alle, hvorfor der også skal være noget for alle. Det er et fælles problem med den stigende plastikforurening i havene. Jeg håber at så mange som muligt vil komme og være med i Race for Oceans”, siger Signe Simonsen.

Læs mere:

www.raceforoceans.org
Rapport: Danske strande flyder med plastik
www.plasticchange.org

Deltag i debatten

Èn kommentar til “Lige nu: Ildsjæle arrangerer plastik-indsamling ved Vestkysten

Lukket for kommentarer.